četrtek, 13. marec 2014

7. POKAL PEŠ NA POHORJE

Saj je res, da je od zadnjega vzpona minilo že skoraj mesec dni, a uradna podelitev je bila komaj minulo nedeljo in s tem je bil 7. Pokal peš na Pohorje tudi uradno zaključen.


Kaj je to pokal peš na Pohorje?
To je prireditev, ki traja od začetka decembra do sredine februarja – letos je bilo predvidenih 12 vikendov. Udeleženci se vsako nedeljo soočijo s Pohorsko strmino, z višinsko razliko 700 m ob vseh vremenskih pogojih: v dežju, snegu, mrazu ali pa lepem vremenu.

Prireditev kreirajo udeleženci sami, ki s svojo prisotnostjo v čarobnem okolju Pohorja ustvarjajo posebno vzdušje in energijo, ki nas izpolnjuje, ter nam s tem daje motiv, željo in radost po novem druženju.

Pokal običajno poteka 12 nedelj. Udeleženci se zberejo pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače, natančneje na koncu asfaltne ceste. Prvi del proge poteka po makadamski cesti v smeri trikotne jase, dokler ne zavije desno po markirani gozdni povezavi na Jonatanko, preko nje pa po Fiski do cilja, ki je pod zgornjo postajo Pohorske vzpenjače. Dolžina proge znaša približno 3.5 km.

Na vrhu vsak udeleženec prejme slaščico in čaj. Prvi trije vzponi potekajo v skupinski hoji do zadnje strmine pred ciljem, od koder s z odprtim startom nadaljuje do cilja.

Startnine ni, kar pomeni, da vsak udeleženec prejme startno številko in elektronsko kartico. Zapestnica, ki je nekoliko bolj priročna pa stane 4 EUR. Zbirajo se le prostovoljni prispevki, ki so v celoti namenjeni za organizacijo Zimskega Pokala.

Za končno uvrstitev šteje 9 tekem, a ker jo je letos vreme precej zagodlo in je bila cesta nevarna in neprehodna sta dva vzpona odpadla. Tako je bilo za končno uvrstitev potrebno zbrati 7 vzponov.

Hja, le kaj me je gnalo, da sem vsako nedeljo, ko so mnogi komaj prilezli iz toplega objema domače postelje ob 9:30 stala pri spodnji postaji  Pohorske vzpenjače, najprej dobrih 10-15 minut zmrzovala ob čakanju na štart in se nato slabih 40 minut kot manijak podila proti vrhu?

Če bi mi še pred enim letom kdo rekel naj po najbolj strmi in najkrajši poti tečem na vrh Pohorja, bi ga zelo grdo pogledala. Če pa bi mi predlagal naj dva in pol meseca vsako nedeljo čisto zares po isti poti s približno 300 sotekači sopiham proti vrhu Pohorja, bi mu pa z veseljem zabrusila, da ni popolnoma priseben. 

A tokrat je bilo drugače. Odločitev, da se pridružim množici tekačev, katere sem prejšnja leta le občudovala je padla brez oklevanja. Z bregi, hribi in hribčki pri teku nikoli nisem bila prijateljica, zato sem se odločila, da zakopam bojno sekiro in se soočim z domačim Pohorjem. Na 7. pokalu peš na Pohorje.

In moram priznati, da je bila to reeeees ena lepa, prijetna in nepozabna preizkušnja, katero bom definitivno še ponovila. 
To, da sem na koncu osvojila drugo mesto med starejšimi damami, pa je bilo krepko, krepko nad mojimi pričakovanji. 

Letošnji najboljši čas vzpona - 39:33 minut. Torej, izziv za drugo leto je pod 39 minut.



























Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar