četrtek, 6. marec 2014

ALOE VERA

Alojin gel vsebuje vitamine C in E, minerale (žveplo, kalcij, magnezij, cink, selen in krom), antioksidante, vlaknine, aminokisline, encime, sterole, lignine in polisaharide.

Polisaharidi v aloji imajo poseben mazalni učinek na sklepe, možgane, živčni sistem in kožo. Ti polisaharidi so ogljikovi hidrati, ki se dolgo razgrajujejo in zato daljše časovno obdobje zagotavljajo konstantno energijo. Nadalje polisaharidi v aloji učinkujejo tudi na odpornost. Imunskemu sistemu pomagajo v boju proti kroničnim virusom, nanobakterijskim in glivičnim okužbam.
Aloja je ključni element vseh shujševalnih programov in telesnih vadb za pridobitev mišične mase, saj je bilo ugotovljeno, da uživanje aloje vere pomaga pri izgubi telesne teže in pridobivanju mišične mase.

Pravijo, da je aloje vera koristna pri vseh oblikah prebavnih težav in pomaga pri zdravljenju bolezni prebavil, kot so kolitis, razjede in sindrom razdraženega črevesja. Raziskave kažejo, da so za blažilne učinke te rastline na prebavo odgovorni polisaharidi, ki jih vsebuje. Nadalje so dobro znani tudi učinki aloje na razmnoževanje zdravih epiteljskih celic v prebavnem traktu.
Aloja razgrajuje sluz v črevesju in tako spodbuja absorpcijo hranilnih snovi. Polisaharid manoza pa uspešno uničuje kvasovk. Klinične raziskave so pokazale, da acemanan iz aloe vere izboljšuje prebavo hrane in absorbcijo hranilnih snovi ter povečuje število koristnih bakterij v prebavilih, saj uničuje kvasovke in uravnava vrednost pH.

Aloje vera je zelo močno sredstvo za spodbujanje jeter pri proizvodnji večjih količin glutationa, ki je antioksidant, ključen za proizvodnjo belih krvnih celil. Navadno visoka raven glutationa v telesu ob hkratnem vnosu večjih količin vitaminov B6, B9 in B12 znižuje število nevarnih homocistinov.

Aloje vera je tonični adaptogen. Adaptogeni skrbijo zdravje vitalnih organov in pomagajo pri uravnavanju količin krvnega sladkorja ter boljšem delovanju jeter, prebavil in kože.

Kako se aloe vera uporablja?
Gel surove, sveže aloe vere ima blag, rahlo grenak okus, ki je posledica visoke koncentracije poisaharidov. Liste aloe vere je najbolje narezati na trakove. Odrezati je potrebno trak poljubne velikosti, odstraniti tnre na obeh straneh in z nožem ločiti gel od kože.
Ko iz aloe izločimo gel, ga lahko uporabljamo na primer s smoothiji, eliksirji, solatami in drugo hrano. Dobro se prilega hrani z veliko antioksidanti in superživili kot so cvetni prah, jagode goji, sveži sadeži noni ali čokolada.
Ko gel odstranimo z listov lahko notranjo stran listov, na kateri so še vedno ostanki gela uporabimo kot vlažilno sredstvo za kožo, losijon za sončenje ali negovalno mazilo za blaženje opeklin.
Alojini listi bodo največ učinkovin ohranili če jih bomo pri sobni temperaturi hranili v posodi na svetlem mestu, ki ni neposredno izpostavljeno sončni svetlobi.
Aloja izjemno blagodejno vpliva na opekline in kronične težave s kožo. Gel, ki ga pridobimo iz listov, nanesemo na prizadeto mesto in pustimo učinkovati nekaj ur.
Večino ogljik glivic na nogah je mogoče odpraviti z mešanico svežega gela aloe vere in izvirske vode. Brozgo preprosto zlijemo v vedro in noge namakamo nekaj ur dnevno. Postopek ponavljamo 6 tednov.

V tropskem ali subtropskem podnebju lahko aloje vero gojimo zunaj. Preprečimo le stik z neposredno sončno svetlobo. Rastlino je potrebno zasaditi na mestu, kjer bo potrebno malo nege in vzdrževanja. Aloe vera se razraste sama in ni zahtevna. V hladnejših podnebjih je potrebno v hladnejših mesecih rastlino postaviti v bližino oken, v toplejšem delu leta pa na prosto, vendar je potrebno paziti, da ne bo izpostavljena neposredni sončni svetlobi.
Liste lahko brez skrbi trgamo z rastline, ne da bi jo s tem ogrožali. Poskrbeti je potrebno le, da vselej pustimo tri močnejše liste, ostale pa lahko bodisi odtrgamo ali odrežemo z nožem. Začnemo z listi, ki so najbližje tlom in se nato pomikamo navzgor.








Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Še več zdravilnih učinkov, kot jih ima aloe vera, ima aloe arborescens.

    OdgovoriIzbriši