PREKMURSKA GIBANICA
Vlečeno testo:
- 500 dag moke
- 1 žlica olja
- 1 žlička soli
- topla voda
- 1 jajce (tega v receptu ni, a sem ga vseeno dodala)
- 10 dag masla za mazanje testa (jaz ga nisem uporabila)
- 4 dcl smetane za mazanje (uporabila sem 1 dcl smetane in 3 dcl lahkega jogurta)
Jabolčni nadev:
- 70 dag jabolk
- 5 dag sladkorja
- cimet
- sesekljana limonina lupina
Orehov nadev:
- 15 dag mletih orehov (uporabila sem 20 dag)
- 6 dag sladkorja
- 1 žlica drobtin
- malo mleka ali smetane
Skutni nadev:
- 50 dag skute
- 12 dag sladkorja (za nas je bilo 5 dag dovolj)
- 2 jajci
- 2 dcl kisle smetane (za nas 1 dcl)
- 10 dag rozin
- ščepec soli
Makov nadev:
- 10 dag mletega maka
- 2 dcl mleka
- 5 dag sladkorja
- 1 žlica drobtin
- sesekljana limonina lupina
- 1 jajce
Iz moke, olja, soli, jajca in vode pripravimo vlečeno testo, pustimo da počiva, nato ga razvlečemo tako, da je na sredi, ko ga položimo v pekač razvlečemo, okoli pa ga potem sproti raztegujemo. Prvo plast testa v pekaču pokapamo z maslom (tega jaz nisem naredila). Ob daljši stranici pekača odrežemo testo, ga razvlečemo in položimo na pokapano testo. Po njem razpotegnemo jabolčni nadev, nato pokrijemo s testom z druge strani pekača. Tako ravnamo pri vseh nadevih, se pravi, da je ena plast samo pokapana z maslom ali smetano, druga pa nadevana. Pekač postavljamo pod testo na sredi mize in ga sproti vlečemo. Na vrhu sta dve plasti testa. Namažemo s smetano in pečemo 60 minut pri 180-tih stopinjah.
Tako je rekla Vendelina, a ker jaz nisem Vendelina in mi tole vlečenje testa nikakor ne gre od rok, sem vse skupaj nekoliko poenostavila in naredila tako:
Testo sem razdelila na 5 delov in vsakega posebej na tanko, tanko razvaljala na približno dvakratno velikost pekača. Prvo razvaljano "plahto" sem prepognila na polovico in jo položila v namaščen pekač. Testa nisem premazala ne z maslom ne z smetano, že itak je sladica sama po sebi energijska bomba. Nato sem po testu razporedila jabolčni nadev in enaki postopek ponovila še trikrat v vrstnem redu, kot so zapisani nadevi zgoraj.
Če je bilo testo manjše kot dvakratna velikost pekača, sem ga položila v pekač in robove zavihala navznoter.
Sledil je orehov nadev.
Pa skutin in makov.
Zadnjo - dvojno plast testa sem ob robu pekača lepo poravnala in jo prelila z mešanico smetane in jogurta.
Gibanico sem postavila v segreto pečico in jo pekla dobro uro na 180-tih stopinjah.
Je ratala? Je bila dobra? Kaj naj rečem? Ni je več! Bila je vrhunska.
Vse pohvale za vrhunsko dobroto!
OdgovoriIzbriši