nedelja, 23. marec 2014

DANES NA VRTU

Ker nas od nedelje naprej čaka deževno in hladnejše vreme, smo te dni kar malo pohiteli z urejanjem vrta, vrtička in nasadov. Oooo, čeprav nebi imela prav nič proti prijetnemu toplemu in sončnemu vremenu. Čeprav je zemlja že kar fino suha.

Še kakšen dan in magnolija bo v polnem cvetu.
Stara drevesa smo zamenjali z novimi. Naslednje leto bomo v kaminu kurili tudi doamača drva.Okopala sem ribez in pognojila - prvič po 20-tih letih. Česen raste kot nor.
Tudi kodrasti ohrovt nam še fajn služi.Staro grmičevje smo zamenjali z borovnicami.
Peteršilj se je pri tem lepem vremenu prav košato razbohotil.Na vrtu so posajene prve solate.
Ne morem verjeti, da je na štajerskem koncu prezimila celo rukola. Danes sem jo izpulila, saj je že skoraj pognala cvetove. A listje smo še zadnjih zmešali v pesto in ga dodali rižu.Končno po petih letih smo odslužene jablane odstranili in jih nadomestili z lešniki.
Tam kjer so lani rasle bučke, bodo letos zelišča!


Sivko sem tako kot vsako leto porezala go golega - saj bo pognala na novo.


Forzicija je prelepa.


Tudi brstsični ohrovt se še drži stebla.


Prve znanilke pomladi že krasijo vrt.


Porezane vršičke sivke sem podtaknila. Mogoča pa se kateri vršiček prime in ga bom čez par letu presadila kam drugam.


Vršički v kombinaciji z žajblom.


Print Friendly and PDF

2 komentarja:

 1. Pozdravljena,

  občudujem vse te slikice pomladnega prebujanja in sem se spolnila, da sem neko leto na tem blogu zasledila nekaj tudi o čajoti. Takrat še nisem vedela, da je to prav užitna buča.Danes pa razmišljam kako bi tudi jaz to spravila na moj vrtiček in na naše krožnike.Žal pa to ni tako preprosto, saj naše trgovine teh sadik na premorejo. Zato imam eno malo prošnjo, ali mi lahko posredujete vaše izkušnje v zvezi z tem.

  Želim vam veliko veselja in užitkom pri vrtnarjenju in vseh drugih vaših aktivnostih.

  Lep in uspešen dan,

  Verica.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljena,
   svoje čajote, ko ponavadi že v stanovanju poženejo konec aprila do polovice zakopljem v zemljo in lonec postavim v zavetrje ob hišo (http://leva-desna.blogspot.com/2013/04/s-crnimi-nohti.html), nato jo tam nekje po 15. maju presadim na vrt. Čajota raste kot nora in se rada tudi vzpenja, tako da jo lahko posadite tudi v bližino kakšnega grma ali drevesa, ki bo čajoti služil kot opora. Ali pa ob ograjo - čajota je resnično atraktivna popestritev na vrtu. Moje čajote običajno dozorijo zelo pozno (lani so pričele zoreti šele septembra) tako, da jih sama poberem tik pred prvo zmrzaljo.

   Izbriši