nedelja, 20. april 2014

AJDOVA GIBANICA S SKUTO

Tale sladica je resnično odlična in predvsem hitro gotova. Privoščimo si jo lahko tudi čez teden, ko je s časom ponavadi problem.

AJDOVA GIBANICA S SKUTO

Sestavine:

  • 80 g ajdove moke
  • 120 g enotne moke
  • 15 g svežega kvasa
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • voda


Nadev:

  • 750 g manj mastne skute
  • 2 jajci
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici pšeničnega zdroba
  • 1 dcl smetane za kuhanje


Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo, da dobimo gosto maso. Kvas raztopimo v malo mlačne vode, ki smo ji dodali pol žličke sladkorja. Ohlajeni ajdovi masi dodamo sol, belo moko in kvasec, po potrebi dodamo še vodo. Dobiti moramo prožno testo, malo mehkejše kot za kruh. Vzhajati pustimo približno pol ure.

Medtem pripravimo nadev:
jajci penasto umešamo s sladkorjem in smetano, s kuhalnico ali žlico primešamo skuto in zdrob.
Namastimo pekač za pite ali drug primeren pekač, po njem enakomerno raztegnemo testo in ob strani naredimo rob. Preko testa vlijemo in poravnamo nadev.

Pečemo na 180 - 200 stopinj, približno 45 - 60 minut, da nadev dobi zlatorjavo barvo.












Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar