Spekla sem takšen čisto navaden beli kruh s skuto. In ker sem oni dan uničila mikser, sem vajo ponovila tako kot v starih časih - na roko. Pa sploh ni slabo.
BELI KRUH S SKUTO
Sestavine:
- 70 dag bele moke
- 1 kocka svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- vroča voda
- 250 g skute
- 1 žlička soli
- 1 žlička olivnega olja
Moko sem odtehtala v večjo skledo, vanjo naredila jamico, noter nadrobila kvas, ga posula z žličko sladkorja in jamico do vrha zalila z vročo vodo. Med tem ko je kvasec kipel, sem hitro smuknila v tekaška oblačila. Nato sem dodala skuto, sol, olje in cca. 2 dcl vroče vode, nakar sem pričela z mesenjem. Najprej sem moko previdno zmešala s skuto in vodo (da se mi testo ni preveč zlepno na prste), nato pa sem testo temeljito pregnetla. Skledo sem pokrila s kuhinjsko krpo in že me je za dobro uro in pol poneslo v cvetočo pomlad.
Čez približno dve uri sem vklopila pečico na 250 stopinj, testo ponovno pregnetla, ga razdelila na dva dela in oblikovala hlebčke. Položila sem jih na pekač obložen s peki papirjem, jih ponovno pokrila s krpo in počakala, da se segreje pečica. Vzhajane hlebčke sem prečno zarezala in pekač postavila v segreto pečico.
Kruh sem pekla najprej 15 minut na 250-tih stopinjah, nato pa še 30 minut na 200-tih stopinjah. Vroči kruh sem postavila na kuhinjsko rešetko in počakala, da se ohladi. Nato sem ga pospravila v vrečko in danes imamo svežega za zajtrk.
NJAMI!
O, kruh s skuto! Obvezno moram sprobat. Hvala. :)
OdgovoriIzbriši