sreda, 7. maj 2014

DOMAČI IN DIŠEČI

Tako, pa je ponovno minilo kar nekaj časa in na vrsti je ena kruhasta objava. Še vzrtrajate in pečete domači kruh? Oooo, jaz še. Čeprav še vedno brez mikserja, a tudi ročno gre. Tako kot so to počeli nekoč.

RŽENI KRUH Z MEŠANIMI SEMENI

Sestavine

  • 50 dag ržene moke
  • 30 dag gladke bele moke
  • 1 kocka kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • vroča voda
  • žlička soli
  • žlica olja
  • pest mešanih semen (bučno, sončnično, laneno)


Moko presejem v skledo in vanjo naredim jamico. Noter nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico zalijem z vodo. Počakam cca. 10 minut, da kvasa naraste, nato dodam sol, olje in semena in jamico od strani prekrijem z moko. Počasi dolivam vodo in pričnem z mesenjem. Testo se na začtku prijema na prste, a ko se doseže pravilna gostota se odlepi. Testo temeljito zmesim, posodo prekrijem s krpo in počakam da naraste. 
Nato ga ponovno premesim, razdelim na dva dela in oblikujem dve štruci, kateri položim na pekač obložen s peki papirjem. 
Vklopim pečico in počakam dobrih 20 minut, da se segreje. Medtem kruhec ponovno vzhaja. Preden postavim pekač v pečico, vsaki hlebček trikrat zarežem.

Kruh pečem cca. 45 minut. Prvih 15 minut na temperaturi 250 stopinj, nato pa do konca na 200 stopinjah.

Vroči kruh položim na kuhinjsko rešetko, da se ohladi.






Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. Jaz še vedno pečem,omesim z rokami,najboljši pa so takšni s semeni.

    OdgovoriIzbriši