V telesu je nekaj sto majhnih skeletnih mišic, katerih kontrakcije nikakor ni moč izolirati, saj so vpete v sinhrono delo z bližnjimi, večjimi mišicami. Okoli dvesto je takšnih, ki jih lahko občutimo in obdelujemo v telovadnici, na milijone je onih , majhnih gladkih mišic, ki dvigujejo dlake ter še milijarde preostalih gladkih mišic, ki denimo, obdajajo kapilare. Ter ena sama, najpomembnejša, srčna mišica.
Skoraj pri vsakem gibu, pa čeprav gre le za enostaven premik posameznega segmenta, recimo podlahti, ne sodeluje le precej mišic, ampak tudi celotno vezivno tkivo. To ima za posledico majhne premike tako rekoč vseh točk določenega področja. Najpogosteje pa gibljemo več segmentov hkrati, pri čemer večinoma sodelujejo vse mišice, ki te segmente premikajo. Njihovega delovanja človek ne nadzoruje zavestno, saj gre za naučeno gibanje. Predstavljajte si, da bi morali zavestno aktivirati kar 70 mišic, da bi k ustom ponesli kozarček pijače. Da je stisk prstov ravno pravšnji, gib pa gladek, ne prepočasen ali prehiter in zato natančen, je potrebna časovna usklajenost vseh pri gibu sodelujočih mišic. Pri hoji možgani usklajeno poveljujejo vklaplanje in izklapljanje kar 200 sodelujočih mišicah.
Zanimiv zapis. zelenjava je pa krasna. Pri meni je šele pokukala na plano.
OdgovoriIzbrišiSe strinjam,zanimiv članek.A pri vas ni polžev saj so vrtnine lepe in zdrave,meni so večinoma pojedli,pa začnem na novo.
OdgovoriIzbrišiPonekod sem potrosila sredstvo proti polžem, ampak nekateri posevki kljub temu niso ugledali luč sveta. Peteršilj je prikukal le polovično, kumaric ni, rukole in berivke pa tudi ne.
Izbriši