KRUH IZ ŠTIRIH VRST MOKE Z LANENIMI SEMENI
Sestavine:
- 20 dag koruzne moke
- 20 dag ržene moke
- 20 dag polnozrnate moke
- 20 dag gladke bele moke
- kocka svežega kvasa
- 1 žlička soli
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička olivnega olja
- cca. 3 dcl vroče vode
- pest lanenih semen
Lanena semena sem namočila v vroči vodi. V večjo skledo sem presejala vso moko, vanjo naredila jamico in noter nadrobila kvas. Posula sem ga s sladkorjem in jamico do vrha zalila z vodo.
Ko je kvasec narasel, sem dodala sol, olje in namočena semena, ter vodo. Zamesila sem testo, ga pokrila s krpo in pustila dobro uro vzhajati.
Nato sem testo ponovno pregnetla, oblikovala hlebec, ga položila na pekač obližen s peki papirjem, ga pokrila s krpo in vklopila pečico. Na 250 stopinj. Ko se je dobro segrela, sem hlebec večkrat zarezala z nožem in ga postavila v pečico.
Kruh sem pekla cca. 45 minut. 15 min. na 250-tih stopinjah in nato do konca na 200 stopinjah.
Ker je bila ura že zelo pozna in nisem čakala, da se kruh ohladi, sem ga zavila v platneno krpo in pospravila v vrečko. Naslednje jutro je bil prav fajn mehak.
Zanima me, če je potrebno vedno lanena semena namočit ali se lahko dodajo kar surova?
OdgovoriIzbrišiLp Zdenka
Bolje je, če so namočena, zato ker surova semena jemljejo vodo kruhu. Ampah nič ni narobe, če so surova. Tudi sama največkrat ne uporabim namočenih, ker jih pozabim namočit in potem nimam časa čakati. Potem pač zamesim nekiliko mehkejše testo in se semena v tem času, ko testo vzhaja nekoliko namočijo. LP, Vanja
IzbrišiRavnokar prepisano,a je danes hud glavobol in bo jutri omešen.
OdgovoriIzbrišiLp