četrtek, 15. maj 2014

KRUH IZ ŠTIRIH VRST MOKE

Oni dan, ko  sem pekla palačinke iz štirih vrst moke, sem kaj hitro ugotovila, da nam je zmanjkalo tudi kruha. Pa sem na temo palačink hitro spekla še kruh.

KRUH IZ ŠTIRIH VRST MOKE Z LANENIMI SEMENI

Sestavine:

  • 20 dag koruzne moke
  • 20 dag ržene moke
  • 20 dag polnozrnate moke
  • 20 dag gladke bele moke
  • kocka svežega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička olivnega olja
  • cca. 3 dcl vroče vode
  • pest lanenih semen


Lanena semena sem namočila v vroči vodi. V večjo skledo sem presejala vso moko, vanjo naredila jamico in noter nadrobila kvas. Posula sem ga s sladkorjem in jamico do vrha zalila z vodo.
Ko je kvasec narasel, sem dodala sol, olje in namočena semena, ter vodo. Zamesila sem testo, ga pokrila s krpo in pustila dobro uro vzhajati.
Nato sem testo ponovno pregnetla, oblikovala hlebec, ga položila na pekač obližen s peki papirjem, ga pokrila s krpo in vklopila pečico. Na 250 stopinj. Ko se je dobro segrela, sem hlebec večkrat zarezala z nožem in ga postavila v pečico.
Kruh sem pekla cca. 45 minut. 15 min. na 250-tih stopinjah in nato do konca na 200 stopinjah.

Ker je bila ura že zelo pozna in nisem čakala, da se kruh ohladi, sem ga zavila v platneno krpo in pospravila v vrečko. Naslednje jutro je bil prav fajn mehak.







Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Zanima me, če je potrebno vedno lanena semena namočit ali se lahko dodajo kar surova?
    Lp Zdenka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bolje je, če so namočena, zato ker surova semena jemljejo vodo kruhu. Ampah nič ni narobe, če so surova. Tudi sama največkrat ne uporabim namočenih, ker jih pozabim namočit in potem nimam časa čakati. Potem pač zamesim nekiliko mehkejše testo in se semena v tem času, ko testo vzhaja nekoliko namočijo. LP, Vanja

      Izbriši
  2. Ravnokar prepisano,a je danes hud glavobol in bo jutri omešen.
    Lp

    OdgovoriIzbriši