ponedeljek, 26. maj 2014

OPTIMALNO ŠTEVILO OBROKOV

Na prvi pogled zelo enostavno pravilo je v praksi največkrat najtežje izpeljati in se ga dosledno držati. Glavni razlog je predvsem v organizaciji , saj takšen pristop zahteva skrbno načrtovanje in pripravo hrane, včasih tudi že dan prej (če nimamo drugih možnosti) in veliko discipline.

Minimalno število obrokov, ki je še sprejemljivo je 4. A to je res na spodnji meji sprejemljivega in še to samo za tiste športnike, ki trenirajo enkrat na dan. Vsi, ki trenirajo dvakrat na dan, morajo imeti najmanj 5 obrokov na dan. 

Prevelika količina hrane, ki jo prinese malo število obrokov, obremeni prebavni sistem, kar pomeni slabšo absorpcijo hrane. Telo ima namreč omejene zmožnosti, prebava velikih količin hrane pa zahteva tudi ogromno dodatne energije in časa, kar konec koncev pomeni slabšo ali daljšo regeneracijo. Če hrano vnašamo v več manjših obrokih, telo nenehno dobiva potreben material za obnovo, ki ga lahko učinkovito in hitro razgradi ter absorbira, brez enormnih energijskih potreb za te fitiološke procese. Na tak način izboljšamo ter pospešimo regeneracijo po naporih, ki nam omogoča, da smo na naslednjem treningu bolje obnovljeni kot sicer. Ne smemo pa pozabiti, da zaradi učinkovitejše absorpcije hrane pozitivno vplivamo tudi na razmerje mišične in maščobne mase, saj zaradi boljšega izkoristek zmanjšamo izgradnjo maščobnih zalog na minimum. Pogosti manjši obroki vplivajo na pozitivno razmerje mišične proti maščobni masi tudi s povišano termogenezo (višje ravni presnove) in uravnavanjem krvnega sladkorja.

In kako najlažje pridemo do 5 obrokov ali več? Najprej za osnovo vzemimo tri glavne obroke, in sicer zajtrk, kosilo in večerjo. Če jih enakomerno razporedimo čez dan, potem z dopoldansko in popoldansko malico hitro dobimo priporočen standard 5 obrokov. A ker imamo najverjetneje vsaj en trening na dan, je to nekoliko težje oziroma drugače. 
Denimo, da je naš trening v poznem popoldanskem času. V osnovi imamo dve možnosti in sicer na prva ta, da imamo malico popoldan, kosilo pa malo pozneje. Nekaterim bolj ustreza, da zadnji obrok zaužijejo v "varnem" razmiku do treninga in se zato raje odločijo za slednjo rešitev. Po treningu v fazi odprto okno moramo seveda zaužiti specifičen obrok, čemur sledi še večerja. In 5 obrokov je pod streho.







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar