četrtek, 12. junij 2014

NOVA ŠTEVILKA ŽE MED NAMI



PRIREDITVE
12. Adventure race Slovenija
Avtor: Andreja Hazabent Habe
Zgodba, na kateri se ekipe spopadajo s premagovanjem do 400 km dolge proge, preko katere se skušajo prebiti s tekom, na kolesu, v kajaku, na rolerjih, po vrveh, ipd. Proga, ki postreže z veliko izzivi, s preizkušanji lastnih meja, ki s svojimi razgledi in skriti kotički narave začara tako domače kot tuje ekipe. Proga, na kateri je človek sami sebi edini »sovražnik«. In proga, ki je brez prave ekipe ni mogoče premagati.

REPORTAŽA
10. Državno prvenstvo v gorskih tekih za štafete
Avtor: Nastja Kraljič
Atletska zveza Slovenije in Združenje za gorske teke je Športnemu društvu Socka, ki v letošnjem letu praznuje 10 obletnico ustanovitve, že tretjič zaupala organizacijo državne tekme v gorskih tekih za štafete. Tekmovale so tričlanske ekipe različnih kategorij, tako je bilo udeleženih nekaj manj kot sto tekmovalcev iz cele Slovenije.

100 milj Istre
Avtor: Katja Drobež
Izkušnje ultratekaške začetnice, ki se je za začetek podala na krajšo, le 105 kilometrov dolgo inačico trekinga čez Istro

105 kilometrov Istre je bil moj prvi pravi ultra trail. Krajša različica ultra trail preizkušnje 100 milj Istre se je odvijala pri naših sosedih v mesecu aprilu. Na progi je bilo potrebno premagati še 4558 višinskih metrov po kamnitih istrskih poteh. Start je bil v prekrasnem Lovranu, iz katerega smo se čez Učko, Trstenik, Buje in Buzet podali proti cilju v Umagu. Pot je poleg prekrasnih razgledov proti morju in prečkanja romantičnih istrskih vasic ponujala tudi užitek v bujnem spomladanskem...

Trans Gran Canaria
Avtor: David Kadunc - AVI
TransGranCanaria – Ultra pobeg iz zime v poletje;
Otok nasprotij in neštetih možnosti za preživljanje prostega časa.

Gran Canaria je eden izmed večjih med Kanarskimi otoki, hkrati pa tudi najbolj naseljen otok. Domačini mu pravijo tudi otok tisočerih podnebij. In ko človek prekrižari otok po dolgem in počez, mu postane jasno zakaj tako ime. Razlog, da je temu tako, prav gotovo leži tudi v izrazito gorati pokrajini, kjer ravnine praktično ni. Najvišji vrh otoka, preko katerega smo na tekmi tudi tekli, se dviga skoraj 2000 metrov nad morjem...

IZ PRVE ROKE
Tekaški dnevnik čisto navadne gospodinje III. del
Avtor: Natalija Pavlič
Ne sme biti tako težko, da obupujem, ne sme pa biti tudi prelahko. V življenju moram znati ravno prav dozirati udobje, lagodnost in nove izzive.

Zabičala sem si, da moram delati bolj po pameti. In tekla še naprej po uro, uro in pol, dva do tri krat tedensko. Si privoščila tudi dopust v Rovinju in že se je najavil Ljubljanski maraton.

Joj, joj, joj,…

OPREMA
Predstavitev tekmovalnih tekaških copat
Avtor: Sašo Meden
Pregled nekaterih modelov, ki jih priporočamo za uporabo na tekaških prireditvah:

Ker je sezona tekaških prireditev v polnem teku tokrat predstavljamo lažje copate, ki so posebej primerni za doseganje želenih ciljev na tekmovanjih. Opisani copati so uporabni tudi pri intervalni vadbi.
Tekačem priporočamo, da se pred tekmo oziroma intervalnim treningom ogrejejo v navadnih...

VADBA
Tekaške osnove
Avtor: Sebastijan Jagarinec
Zdravje in tek sta med seboj tesno povezana in zdravje se danes opredeljuje tudi kot splošno vrednoto in vir za produktivno in kakovostno življenje posameznika in skupnosti kot celote. Tek, ki je najosnovnejše in elementarno gibanje pa ima lahko pozitivne in negativne vplive na zdravje. In kako se pravilno lotiti teka, da se v čim večji meri izognemo negativnim vplivom? To je vprašanje, ki si ga postavlja veliko ljudi, hkrati pa ...

Regeneracija
Avtor: Sašo Meden
Pospešena obnova organizma omogoča več vadbe in boljše rezultate!

Večina športnikov, tako vrhunskih kot rekreativnih, ima željo po čim boljšem rezultatu. Posledično je njihova motivacija na tako visokem nivoju, da težki treningi ne predstavljajo nikakršnega psihičnega problema. Slednji se pojavi, ko je teh vadbenih enot preveč in rezultati kljub intenzivnim in obsežnim treningom padejo. Zelo preprosto bi bilo, če bi večja kilometrina in bolj intenzivni vadba vodila do izboljšanja rezultatov. Le malo je športnikov, ki v svojih karierah dosežejo svoj genetski maksimum...

INTERVJU
Sebastijan Jagarinec, bivši vrhunski atlet; sedaj trener
Avtor: Sašo Meden
Večina rekreativnih tekačev in ostale slovenske javnosti ne pozna Sebastijana Jagarinca, bivšega velikega upa slovenske atletike. Vrhunski tekač na krajše proge je imel pred seboj obetavno kariero, njegov rekord na 600 metrov, ki ga je postavil leta 2008 stoji zabetoniran še danes in bo verjetno stal še kar lep čas. Toda, če telo ne zmore toliko kot srce, se zgodi kar se je zgodilo njemu. Nenehne poškodbe so ga oddaljile od tekmovalne steze. Kar je za nekoga slabo je za druge dobro.
Zakaj?
Sebastijan nad športom ni obupal. Podal se je študentske klopi, končal trenersko šolo in zdaj svoje sveže znanje in bogate izkušnje širi med nadobudnimi mladimi in starimi tekači.

USTVARJEN ZA GIBANJE
Človek – hodec ali tekač?
Avtor: Grega Hočevar
O kenijski atletski šoli in bosonogih tekačih smo napisali že precej. V zadnji številki je zelo lepo opisana zgodba male Južnoafričanke Zole Budd. In kdo ne pozna zgodbe Etiopijca Abebe Bikile, ki je olimpijskem maratonu v Rimu leta 1960 zmagal bos. Pa Tegle Loroupe, štirideset kilogramske kenijske tekačice, ki je bila favoritinja v olimpijski maratonski preizkušnji v Sydneyu, a se je samo dan pred nastopom zastrupila s hrano. Borila se je po svojih močeh, zasedla 13. mesto, samo šest dni kasneje pa je nastopila še na 10 km.

Težišče in ravnotežje: Življenje je kot vožnja s kolesom
Avtor: Grega Hočevar
Presenetljivo je, da nekaterih gibov, ki se zdijo na moč enostavni, preprosto ni mogoče izvesti. Postavite se s hrbtom tesno ob zid, tako da se s petami dotikate zidu in imate kolena ves čas iztegnjena, nato pa se z rokami poskusite dotakniti prstov na nogah! Če se postavite bočno ob zid, ki se ga dotikate z roko ter robom stopala, je enako težko dvigniti zunanjo nogo! Lahko pa poskusite tudi tole: postavite se ob zid, tako da se ga dotikate s prsti obeh nog, nato pa se dvignite na prste. Pri vseh treh gibih se navpična projekcija težišča pomakne izven oporne ploskve in telesna teža nas izmakne iz ravnotežja.

ELEKTRONSKI PRIPOMOČKI
Novost - Polar V800
Avtor: Marko Hoelbl
Polar je svoj nabor izdelkov pričel osveževati že z zapestnico Loop, a tokrat so nam postreli z vrhunsko uro za triatlonce, ki so jo poimenovali V800. Ura omogoča številne možnosti, pri Polarju pa so prešli tudi na možnost povezave s senzorji, pametnimi telefoni ali drugimi napravami s pomočjo tehnologije Bluetooth Smart. Polar V800 ni samo vrhunska športna ura, ampak jo lahko uporabimo kot merilec aktivnosti skozi ves dan. Skupaj z novimi napravi, med katere sodi tudi V800, je Polar predstavil tudi spletno mesto Polar Flow, ki je namenjeno vsem novejšim modelom Polarjevih športnih pripomočkov in program za pametne telefone z istim imenom.

TRIATLON
Vrašanja bodoče triatlonke in odgovori nanje
Avtor: Natalija Pavlič, Sašo Meden
Ne bom več brala tekaških revij. Same težave mi povzočajo. V mene vcepijo en virus in že sem kuhana in pečena in dvestoodstotno prepričana, da je to pa ravno meni namenjeno in da to MORAM izmučiti in skoraj doumreti – ops - izkusiti in doživeti.
Včeraj sem brala revijo Tek plus in sedaj VEM, da si bom za Abrahama privoščila Triatlon Bled – kilometer in pol plavanja, 40km kolesarjenja in deset kilometrov teka. Eni si zaželijo skoka s padalo, eni si kupijo vikend, drugi gredo na sanjsko potovanje, tretji si kupijo motor,... jaz pa grem na triatlon. Časa imam štiri leta in pet mesecev.

PREHRANA
Športna prehrana in prehranski dodatki
Avtor: dr. Leon Bedrač
Delujejo ali ne delujejo? Jih zares potrebujemo?

Prehranski dodatki so se uporabljali že v prazgodovini. Takrat so bili le-ti v obliki listov, koreninic in gomoljev, ki so jih našli v naravi in z žvečenjem dosegli njihov poživljajoč učinek. V tistem času je bila hitrost, zmogljivost in vztrajnost ključ preživetja, zato so ljudje pričeli posegati po naravnih poživilih. Modernejša zgodovina prehranskih dopolnil, ki jih poznamo danes, pa sega v 30. leta 20. stoletja, ko je Eugene Schiff iz mleka pridobil koncentrat sirotke...

Prehrana tekača starostnika
Avtor: Andreja Širca Čampa
Življenjska doba prebivalstva se daljša. Na podlagi zadnjih raziskav bo vsaj polovica otrok rojenih v letu 2007 dočakala več kot 100 let. Pri podaljševanju življenjske dobe igrajo pomembno vlogo preprečevanje bolezni, izboljšana zdravstvena oskrba, bolj učinkovita obravnava s starostjo povezanih bolezni srca, ožilja in kosti.

LIFESTYLE

ZGODOVINA
Wang Junxia, kontroverzna kitajska rekorderka
Avtor: Marko Roblek
Kitajska je svoj vedno bolj prevladujoči položaj na tehnološkem in športnem področju nedvomno dokazala z olimpijskimi igrami v Pekingu. Leta 2008 nismo bili priča le izjemni demonstraciji gospodarske in finančne velesile – Kitajci so pred svojim občinstvom in pred celim svetom dokazali, da kadarkoli, če le hočejo, pokorijo tudi vso svetovno konkurenco v praktično vseh športnih panogah. Izstopali so tudi v atletskih dosežkih. A nobeden od le-teh se ni mogel meriti z izjemnimi predstavami, ki so se na kitajskih tleh zgodile 15 let pred tem. Glavno ime tistega leta je bila Wang Junxia, čudežna dvajsetletnica...

Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar