sreda, 15. april 2015

SAMO 30 MINUT

Če ste bili zadnjih nekaj let zelo zaposleni in v vadbi niste namenili niti minute ali zelo malo časa, boste zagotovo menili, da trideset minut nikakor ni mogoče najti. Če je temu res tako, preverite svoje prioritete in odgovorite na naslednja vprašanja:

Je res manj pomembno dve uri tedensko  nameniti svojemu telesu in zdravju, kot pa sedenju pred televizijskim sprejemnikom in spremljati program, ki vas morda celo dolgočasi?
Če lahko najdete čas za frizerja, nakupovanje, klepet po telefonu in podobno, kako potem ne morete najti nekaj časa za svoje telo in zdravje?

Ne samo, da počnemo stvari za katere menimo, da so pomembne, neprestano tratimo čas za stvari, ki sploh niso pomembne.

Glede na smernice naj bi bil minimalen prag porabe kalorij ob telesni dejavnosti 200 kalorij na dan. Če ste telesno dejavni 4-krat na teden oz. po 300 kalorij ob telesni dejavnosti, ki jih izvajate 3-krat na teden, to pomeni približno 1000 kalorij na teden. Že res, da nekaj koristi za zdravje pridobite že s porabo 500 kalorij na teden, kar pravzaprav predstavlja prehod iz popolnoma neaktivnega življenja k aktivnemu. Vendar pa resnične koristi lahko prinese poraba vsaj 1000 kalorij na teden. Za doseg optimalne ravni telesne dejavnosti pa naj bo cilj priporočeno porabo kalorij povečati vsaj na 2000, v kolikor to seveda dopuščata splošno zdravstveno stanje in telesna zmogljivost.

Za izgubo enega kilograma telesne teže je potrebno "pokuriti" kar 7000 kalorij oziroma za izgubo enega kilograma maščobnega tkiva celo 9000 kalorij.

Nekaj praktičnih primerov dejavnosti, ob katerih porabimo približno 1000 kalorij:

  • 5 ur zahtevnejših gospodinjskih opravil
  • 3.5 ure vrtnarjenja
  • 3 ure hitre hoje
  • 2.5 ure drsanja
  • 2 uri smučanja
  • 2 uri tenisa
  • 1.5 ure teka
Seveda, pa se dejavnosti ni potrebno lotevati v paketih, temveč si jih je priporočljivo razporediti skozi ves teden in jih med seboj kombinirati. 1000 kalorij tako lahko dosežete z nekaj zahtevnejšimi gospodinjskimi opravili, z dvema ali tremi hitrimi sprehodi do trgovine in morda malo teka.





Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Hvala za tole lestvico. saj ne da bi hotela izgubiti kilogram, ampak da vem, koliko moram delat, da si lahko privoščim ultra dober košček torte, haha

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha, ni lahko prislužiti si košček dobre torte - v bistvu je to garaško delo.

      Izbriši