sreda, 01. april 2015

SOLATA ZA PRSTE POLIZAT

Meni je itak skoraj vsaka solata za prste polizat, a tale je še posebej slastna, saj v njej nastopa heroj med zelenjavo - brokoli.

Brokoli je kar nekakšen heroj med zelenjavo, saj je izjemen vir hranilnih snovi. Vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in vlaknine ter ima nizko energijsko vrednost, le 27 kcal na 100 gramov. Zelo bogat je z minerali (kalcij, magnezij, kalij, železo, cink, fosfor) in vitamini (vitamin A, vitamini B1, B2, B3, B6 in vitamin C), ki pomagajo krepiti imunski sistem, kalcij pa je nujen za močne kosti, ter antioksidanti (flavonoidi, karotenoidi, fenoli, indoli in sulforafani, koencim Q10). Ti pomagajo pri preventivi srčno-žilnih bolezni in ščitijo telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. To so atomi, molekule ali ioni z vsaj enim elektronom brez para. So visoko reaktivne molekule, ki poškodujejo celične strukture, beljakovine, maščobe, DNK in RNK.

Zaradi navdušujočega seznama snovi, kot so beta karoten, vitamin C, kalcij, indoli idr., brokoliju pripisujejo tudi preventivno delovanje pred številnimi boleznimi (sladkorna bolezen, osteoporoza, visok krvni tlak, menda pa uživanje brokolija zmanjša tudi možnost za nastanek očesne mrene) in še mnogo drugih pozitivnih lastnosti. V svetu poteka veliko različnih raziskav o vplivu brokolijevih sestavin na človekovo zdravje. Večina jih je usmerjenih v varovanje pred nekaterimi vrstami raka in v pomoč pri zdravljenju bolnikov z rakom.

Kljub izjemnim lastnostim pa je brokoli še vedno premalokrat na našem jedilniku. Lahko ga jemo kar surovega, na primer v solati, mogoče pa ga je pripraviti na najrazličnejše načine. Iz njega lahko pripravimo juho, omako, ga skuhamo na pari in uporabimo za prilogo, pečemo in pražimo, kakor komu ustreza. Saj veste, kuharska domišljija je brezmejna. Nikakor pa ne smemo pustiti, da brokoli znova utone v pozabo.

SOLATA S KUHANIM BROKOLIJEM

Sestavine:

  • kuhan brokoli
  • nakaljena in kuhana čičerika
  • nakaljena semena mungo fižola
  • paradižnik
  • paprika
  • čebula
  • feta sir
  • bučno olje, kis, sol


Vse sestavine zmešam v veliki skledi in jo postavim na mizo. Na mizo postavim še krožnike in vilice in že je večerja pripravljena. Solata je dovolj kalorična, da jo jemo kar brez kruha. Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar