petek, 3. april 2015

TURŠKA IN FINSKA SAVNA

Glavna razlika med turško in finsko savno je v temperaturi in relativni vlažnosti.

Pri finski savni je temperatura približno med 70 in 100 stopinjami in vlažnost od 15 - 25%. Vlažnost se doseže s polivanjem razgretih kamnov v savna peči. V suhi vročini finske savne se močno potimo n tako odlično krepimo krvni obtok in ožilje, se dobro sprostimo in izboljšujemo telesno kondicijo. Med suhe oziroma finske savne štejemo tudi savno s kristali in infrardečo savno.

Za slednjo je značilna nekoliko nižja povprečna temperatura od 30 - 50 stopinj Celzija, vlažnost zraka pa se lahko povzpne tudi do 50%. Veliko se uporablja v zdravstvene namene v zdraviliščih in bolnišnicah. Prostor se ogreva z infrardečo toploto, ki v primerjavi s klasično savno pospeši izločanje strupov tudi do trikrat.

Za dodatno sprostitev lahko poskrbimo tudi z različnimi barvami. Tako rdeča deluje notranje poživljajoče, vpliva na ogrevanje krvi, aktivira srce in krvni obtok, poudari poživitev in plodnost, vzpodbuja pa tudi prebavo. Rumena barva, simbol sonca, zmanjšuje napetost, poraja upe, vpliva na delovanje sluznic in žlez, povzroča toplo, prijetno in razvedrilno občutje, na kožo deluje zdravilno in čistilno, izravnava tudi želodčne in ledvične težave. Zelena barva, barva narave, pomirja živce. Poživi oči in posreduje občutek miru in oddiha. Pozitivno vpliva na obolenja dihal in otekline. Povečuje samozavest in krepi pozitivno razpoloženje. Modra barva pa deluje na telo sprostitveno, sproža razmišljanje, motivacijo in resnobnost, znižuje temperaturo, blaži vnetja in izravnava energijo v telesu.

Turška savna pa je pravzaprav parna kopel in je ena izmed dveh različic (druga je rimsko-irsko-ruska), kjer je običajno razlika le v prostoru za dodatno ogrevanje telesa. Toplota zraka je v turški savni običajno od 40 do 50 stopinj, vlažnost zraka pa se povzpne tudi do 100%. V parni kopeli se na koži nabere tanka vlažna prevleka, ki dobro preprečuje izhlapevanje telesne vlage, kar odlično krepi obtok in ožilje, ima veliko vlogo pri čiščenju telesa, izjemen sprostitveni učinek in izboljšuje telesno kondicijo. Turška savna je bolj primerna zlasti za osebe, ki imajo težave z dihali, čeprav je priporočljivo, da se pred prvim obiskom savne posvetujejo z zdravnikom.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar