nedelja, 27. december 2009

KALČKI KORUZE

Pred kratkim sem prebrala, da je tudi koruza zelo okusna v nakaljeni obliki. Hitro sem poiskala posušen koruzni storž, ki smo ga imeli shranjenega za našega hrčka, ter mu odluščila par zrn, da vidim ali res deluje.

V nasprotju z drugimi nakaljenimi žiti, koruza ni tako bogat rudninsko - vitaminski vir. Odlikuje se predvsem z vitamini skupine B in betakarotenom. Tako kot druga nakaljena semena vsebuje vrsto encimov, ki sodelujejo v pretvorbi sestavin, pri koruzi predvsem škroba v enostavnejše sladkorje, zaradi katerih je sladka. Koruza je zelo zanimiva tudi zaradi antioksidantov.

Priprava
Čas namakanja: 12 do 24 ur - po 12 urah vodo menjamo. Sama sem namakala 24 ur.
Spiranje: dvakrat dnevno
Čas kaljenja: dva do tri dni

Nakaljena zrna so trda, zato jih skuhamo. Ali na hitro v sopari, ali z malo vode. Primerna so tudi za juhe, enolončnice in podobne jedi.

Značilnosti
Koruza kali preprosto in zanesljivo. Za kaljenje so najprimernejša zrna, ki jih oluščimo sami. Če kupimo oluščeno koruzo jo preberemo in odstranimo poškodovana zrna.


MEŠANA SOLATA S KALČKI KORUZE IN REDKVE DIAKON
kuhan krompir, kuhana govedina iz juhe, kalčki koruze - na hitro pokuhani v malo vode, kalčki redkve diakon, čebula, česen, sol, poper, bučno olje, kis

Krompir narežem kakor za čips. Dodam na koščke narezano hladno govedino iz juhe, kalčke redkve in nahitro pokuhane kalčke koruze, čebulo in česen. Posolim, popram, obilno zalijem z bučnim oljem in kisom ter za kratek čas postavim v hladilnik. Hladna solata se prileže in je zelooo okusna!



Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar