sreda, 19. januar 2011

PORAVNANI V VRSTO

Krùh je osnovno živilo, spečeno iz testa, zamesenega najmanj iz moke, vode in kvasa. Skoraj vedno je v testu prisotna tudi sol. Pri nekaterih vrstah kruha se osnovnim sestavinam pridružijo še začimbe in cela zrna, katera včasih služijo tudi okraševanju.

Kruh lahko jemo samega, pogosto pa ga uživamo z raznimi namazi, kot so maslo ali različni sladki namazi, denimo čokoladna krema, marmelada, med, sladka smetana in podobno. Nepogrešljiv je tudi pri pripravljanju različnih sendvičev, pri katerih je kruh lahko hladen ali pa opečen. Opečen kruh posebne vrste se imenuje toast. Izraz prihaja iz angleščine.

Nezavit kruh lahko shranjujemo v krušni škatli, da dalj časa ostane svež. Kruh otrdi hitreje pri nizki temperaturi hladilnika, vendar shranjen v tej napravi kasneje splesni.

Glede na moko, iz katere je napravljeno testo, ločimo več vrst kruhov:

* beli kruh (pšenična moka)
* polbeli kruh (delno bela in delno črna pšenična moka)
* črni kruh (pšenična moka iz neoluščenih semen)
* polnozrnati kruh (kruh iz različne moke in s celimi semeni)
* koruzni kruh
* ovseni kruh

Francoska štruca je bel kruh s trdo skorjo, spečen v obliki dolge in ozke štruce.

Rogljički, makovke in podobni sladki kruhi so izdelani iz mlečnega testa.

Žemlje in podobne izdelke, navadno pripravljene iz bele moke, imenujemo pekovsko pecivo.

Zanimivo je, da je bilo do nedavnega v Sloveniji moč kupiti skoraj izključno nenarezan kruh v nepravilnih oblikah hlebcev in štruc, v tujini, posebno v ZDA in v Veliki Britaniji, pa je bilo tako z narezanim kruhom bolj ali manj pravilne oblike kvadra.


FRANCOSKE ŠTRUČKE
70 dag moke, kocka kvasa, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olivnega olja, topla voda

V skledo presejem moko, na sredini naredim jamico, vanjo nadrobim kvas, ga posujem z žličko sladkorja in jamico do vrha zalijem s toplo vodo. Počakam 10 minut, da kvas naraste, nato dodam žličko soli in olivnega olja, približno 3 dcl tople vode in sestavine dobro pregnetem.

Skledo pokrijem s svežo kuhinjsko krpo in pustim, da testo kipne. Približno eno uro traja ta postopek. Ena ura - čas za hiter raztek.

Nato testo ponovno pregnetem in oblikujem štiri francozeke. Zložim jih enega zraven drugega na pekač obložen s peki papirjem in postavim v segreto pečico. Saj veste kako segreto. Najprej na 250 stopinj, potem pa temperaturo zmanjšam na 200 stopinj. Pečem približno eno uro.




ŽE DIŠI!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar