v Evorpo je prišla verjetno po svileni poti, morda pa tudi preko Sibirije. V Sloveniji je prva omemba ajde znana iz leta 1426, v tem obdobju je znanih tudi več zapisov iz Nemčije. Postopoma se je razširila po skoraj vsej Evropi, zlasti pa po Vzhodni in Srednji. Znani pridelovalci so bili Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Poljaki, Nemci, Čehi, Madžari, Bosanci, Črnogorci, Hrvati, Avstrijsi, Italijani, na Jugu Švice, v Luksemburgu, Franciji, nekaj so pridelovali na Finskem, posamezni zapisi o pridelovanju ajde so znani tudi s Portugalske, Španije, Anglije in Škotske. V dvajsetem stoletju se je ajda s polj umikala drugim poljščinam, zlasti krmnim rastlinam, zadnja peta pa se v Evropi znova širi zanimanje za pridelovanje in uporabo ajde.
Pa specimo tole dobro pito iz ajdove moke:
AJDOVA JABOLČNA TORTA - PIRAMIDA
Sestavine:
- 300 g ajdove moke
- 80 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- 1 jajce
- 1 zavitek pecilnega praška
- ščepec soli
Sestavine za nadev:
- 1 kg kislih jabolk
- 50 g sladkorja
- 1 vanili sladkor
- 2 žlički cimeta
- 75 g rozin (jaz sem jih izpustila)
- olje za mazanje modela
- drobtine za posip (sama sem jih nadomestila z mletimi orehi)
Maslo sem razopila, dodala sladkor, sol in jace in sestavine stepala toliko časa, da so se povezale. Nato sem dodala moko s pecilnim praškom, zgnetla gladko testo in ga razdelila na dva dela.
Jabolka sem izkoščičila in naribala na lističe. Dodala sem sladkor in cimet, ter jih dušila do mehkega.
Okrogel model sem premazala z oljem, ter nanj razporedila polovico testa. Posula sem ga z orehi in preko enakomerno razporedila nadev. Iz preostalega testa sem zvila svaljke in jih mrežasto položila preko nadeva.
Torto sem pekla dobro uro na temperaturi 180 stopinj.
Mmmm... Zelo dobra pita.
OdgovoriIzbriši