torek, 15. december 2009

PISANI SVET SADNIH NAPITKOV


Sadje in zelenjava, ki rasteta v zemlji bogati z mineralnimi snovmi, vsebujeta obilico vitaminov, rudninskih snovi, encimov, bioflavonoidov, fitokemijskih snovi in karotenoidov. Ugotovljeno je, da se v sokovih topna hranila lažje presnavljajo in absorbirajo v kri. Kadar smo bolni hitreje porabimo večino vitaminov in rudninskih snovi, kar je razlog, da smo med boleznijo šibki in brezvoljni.

Vzemimo si čas za sokove. Kadar smo utrujeni delujejo sokovi kakor čarobna paličica. Poživijo nas in okrepijo. Povrnejo nam dober spanec, okrepijo naš imunski sistem, ki napade vse telesu sovražne mikroorganizme in varuje naša tkiva, žleze in organe. Naše telo potrebuje kopico aktivnih vitaminov, rudninskih snovi in elementov v sledeh. Vse lahko dobimo s sokovi.

Sveži sadni in zelenjavni sokovi s svojo prehransko vrednostjo pogosto tako izdatno oplemenitijo našo vsakdanjo prehrano, da čudovito spremembo v počutju opazimo že po mesecu ali dveh.
Kdo ve kaj se bo zgodilo po letu dni rednega uživanja reznovrstnih svežih sokov? Nagrada za mnoge, ki so se odločili za zdrav način življenja in prehrane – in pri tem vztrajali! – je lahko slovo od marsikatere dolgotrajne kronične bolezni.

V dobrih starih časih se je pil jabolčni sok, ki je pravkar pritekel iz ročne stiskalnice za sadje. Na območjih kjer so rasli citrusi so ročno iztiskali svež pomarančni sok. Grozdni sok so nekoč pripravljali tako, da so grozdne jagode zmečkali v velikem rešetu, podenj pa postavili posodo, v katero se je cedil sok. Z grozdno kašo so nato napolnili čiste vreče za moko in jih obesili nad zbiralno posodo, dokler se ni v njo izcedila zadnja kapljica soka.
V tistih časih je bil sok veliko bolj cenjen kakor danes, saj je bilo potrebno v njegovo pridelavo vložiti veliko truda.

Izkoristimo čudežno moč sadnih sokov. Kozarec svežega soka ali napitka naj postane reden del našega vsakdanjika.

NAPITEK KIVI - JAGODA Z MANDARINO

skodelica jagod
3 kiviji
1 mandarina

Vse zmiksam, nalijem v kozarce in že teče po grlu.





Print Friendly and PDF

1 komentar: