sreda, 20. januar 2010

KALČKI GRAHA


Grah izhaja iz vzhodnega Sredozemlja in zahodne Azije. Pred prihodom fižola je bil grah skoraj desettisočletje osnova stročje prehrane v našem delu sveta. Njegova posušena semena so bila bistvena sestavina jesensko - zimskih rezerv.

Kaleči grah zahteva nekoliko več zraka, vendar ga brez težav kalimo tudi v kozarcu, pri čemer ne smemo pozabiti na spiranje.
Tako kot večino nakaljenih stročnic je bogat z lažje prebavljivim in že delno razgrajenim škrobom, beljakovinami, vrsto rudnin, vitamini, antioksidanti ter vlakninami različnih vrst.

Priprava:
Čas namakanja: 8 do 12 ur
Spiranje: dva do trikrat na dan
Čas kaljenja: 3 do 5 dni

Uporaba:
Nakaljeni grah nakratko skuhamo v sopari ali z malo vode. Jemo začinjenega ali zabeljenega podobno kot svež grah ali ga dodajamo raznim solatam. Odlično se poda tudi kot dodatek k juham in drugim jedem.

Pri nas se je tokrat znašel na mizi kar skuhan in zabeljen s koščkom masla - kot priloga.




Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar