petek, 22. januar 2010

S POMOČJO NARAVE

Dovolj velik vnos tekočine je ključen za zdravje in kakovost izvajanja športne dejavnosti. Že blaga dehidriranost lahko povzroči utrujenost in poslabša kakovost izvajanja športne dejavnosti. Pred vadbo moramo spiti dovolj tekočine, piti pa je potrebno tudi med vadbo, po njej pa s pijačo nadomestiti izgubo telesne tekočine.

Koliko telesne tekočine bomo izgubili med vadbo je odvisno od različnih dejavnikov, med katere spadajo tudi zunanja temperatura, vrsta oblačil ter intenzivnost in trajanje vadbe.

Izguba tekočine se meri kot izguba telesne teže. Vsak kilogram telesne teže, ki ga izgubimo z vadbo pomeni izgubo približno 1.5 litra telesne tekočine, ki jo moramo nadomestiti. Že 2-odstotna izguba telesne tekočine lahko poslabša kakovost izvajanja športne dejavnosti, 4-odstotna pa lahko povzroči izčrpanost.

V povpračju bi morali spiti vsaj 2 l tekočine na dan, medtem ko jo športniki po navadi potrebujejo še več. Mnogokrat se sploh ne zavedamo, da ne popijemo dovolj tekočine. Pravzaprav se sploh ne spomnimo, da bi pili oz. kar pozabimo piti. Zelo primerno je, če pijomo iz plastenke, saj lahko tako kontroliramo koliko smo spili. Kot kontrolo zadostne hidracije lahko spremljamo tudi svoj urin - če je svetel pomeni, da pijemo dovolj, če je temen je to znak, da smo dehidrirani.


OSVEŽILNI NAPITEK IZ GOZDNIH SADEŽEV IN POMARANČE
gozdni sadeži
3 pomaranče

Pomaranče olupim, narežem na koščke in zmešam z gozdnimi sadeži. Sadje vsipam v mikser in zmiksam. Zdrav napitek je končan!








Print Friendly and PDF

1 komentar:

  1. super, dein blog ! schöne bilder und sehr interessante texte :))

    slg, rena

    OdgovoriIzbriši