sreda, 6. januar 2010

KALČKI SABLJASTEGA TRIPLATA



Sabljasti triplat izvira iz zahodne Azije in sliši tudi na ime grško seno. Zmleta semena so temeljna sestavina začimbnih mešanic za kari.

Kalčki sabljastega triplata so rahlo pikantnega in svojevrstnega prefinjenega okusa. Vsebujejo veliko sluzavih snovi, beljakovine, lecitin in eterična olja, ki so vzrok, da rastlina diši. Razkužujejo kri, jetra in ledvice. Pospešujejo tek in so odlični proti slabokrvnosti in utrujenosti. Sabljasti triplat zelo diši - njegove dišavne sestavine pa se izločajo skozi sluznice in kožo ter mimogrede opravijo vrsto razkuževalnih, poživljajočih, čistilnih in zdravju koristnih dejavnosti.

Priprava:
Namakanje pred kaljenjem: 6 - 12 ur
Spiranje: dvakrat na dan
Primerna kalilna temperature: sobna
Čas kaljenja: 3 - 5 dni

Posebnosti:
Seme postane sluzavo, zato ga temeljito spiramo. Kali brez najmanjših težav, po tretjem dnevu precej bujno. Predolgi kalčki postanejo grenki.

Priprava:
Uživamo izključno surovega, tako zaradi okusa in arom kakor zaradi poživilno - zdravilnega učinkovanja. Primeren je za solate, namaze in druge preproste čarovnije (poglejte sem!!). Za poživljajoče in čistilne namene nakaljena semena večkrat na dan pojemo ščepec kar tako - brez dodatkov. Nakaljeni sablasti triplat se v zaprti posodi v hladilniku ohrani najdlje od vseh nakaljenih semen sploh, kar govori o njegovi razkuževalni moči.

Na srečo ali na žalost ... ne vem, spada naša družina med Veliiiike jedce testenin. Pojemo jih ogromno in kadar jih pripravljamo, jih tudi skuhamo ogromno. In skoraj vedno kakšna skodelica ostane. Kot nalašč za hladno testeninsko solato. Tokrat je to:

TESTENINSKA SOLATA S KALČKI SABLJASTEGA TRIPLATA
nakaljena semena triplata, hladne testenine, paradižnik, čebula, slani sir, sol, poper, bučno olje, kis
Testenine - lahko so tudi špageti, ki jih narežem na cca. 2 cm dolge kose in nakaljena semena stresem v skledo, dodam narezan paradižnik, čebulo in sladi sir. Začinim, postavim za nekaj časa v hladilnik (seveda, če ni prevelike lakote) in jed je pripravljena. Solata je zelo okusna, če je izdatno prelita z bučnim oljem, ki da tako fajn aromo in okus.






DOBER TEK!!
Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Povej, a ni kalček triplata pri taki dolžini že grenak?
    Sem ravno zadnjič spet kupila seme in bom dala zjutraj kalit.
    Bodi zdrava!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bom pri naslednji kalitvi naredila preizkus s krajšimi in daljšimi kalčki, pa javim rezultate!! Res pa je, da so mi tile malce "pobegnili".
    Prijetno kalčkanje!!!

    OdgovoriIzbriši