petek, 15. januar 2010

KRALJEVSKI ZAKLAD NARAVE

Obvezna sestavina naših jutranjih obredov sta marmelada in med. Slednjega imamo kar celo zbirko. Smo pravi požiralci medu. Na leto ga pojemo okrog 15 kg. Največ namazanega na kruh, nekaj pa tudi zamešanega v okusen domači čaj.



Pravijo, da nam narava v medu nudi svoje najdragocenejše darilo, saj čebele jemljejo iz narave najdragocenejši eliksir zdravja.
Med, cvetni prah, propolis, matični mleček in vosek so pravo bogastvo zdravilnih snovi katere s pridom izkorišča tako tradicionalna ljudska pa tudi uradna medicina. O čebelah govorijo najlepši miti in legende, v katerih se njihovo delo omenja v najstarejših časih.
Med je ena redkih snovi, ki ga ni mogoče umetno proizvesti, ampak ga čebele nabirajo in odlagajo v satje. Vsebuje 17,2 % vode in razne kisline (glukonska, limonska, jabolčna, mravljična, mlečna …), beljakovine, razne minerale in druge sestavine. Glavna sestavina medu (približno 75 %) pa so grozdni in sadni sladkorji.

Zaradi tega božanskega razkošja in zdravilnosti je med za človeški organizem resnični eliksir zdravja.

In katere vrste se nahajajo v naši zbirki?

ŽAJBLJEV MED
Vsako leto si ga veliko količino - 10 kg priskrbimo iz Dalmacije.

Žajbljev ali žajblov med je zlatorumene barve z opalnim sijajem. Ima močan vonj, a ne izrazito po žajblju, je milega okusa s sledjo grenčin. Žajbljev med redko kristalizira, če pa, postane drobnozrnat in živo rumene barve.
Pravijo, da blagodejno vpliva na dihala, dobro počutje in spanje.



GOZDNI MED
je mešanica različnih vrst mane, zato se lahko vzorci zelo razlikujejo po barvi, vonju, okusu in aromi. Za tovrstni med je značilno, da v njem ne prevladuje nobena vrsta mane ter da sta okusa po sladkem in kislem uravnotežena. Pogosto je mešan s cvetličnim medom, saj čebele v gozdu obiskujejo tudi podrast.
...zaradi nekoliko močnejšega okusa, ga naši otroci ne marajo preveč.

HOJEV MED
je zelo temen, je sivorjave barve z zelenim odsevom. Po navadi je moten in ne kristalizira. Aroma je zelo značilna, po karamelu in mleku v prahu.
... zelo okusen.


CVETLIČNI MED
je po svojih lastnostih lahko raznovrsten, saj so te odvisne od vrste cvetov, na katerih so čebele nabrale nektar. Značilno zanj je, da je dokaj svetel in po okusu srednje do močno, celo zelo močno sladek, ter da ima pekoč pookus po sladkem. Cvetlični med lahko precej hitro kristalizira.

Tega največkrat uporabljamo za v čaj.


SIVKIN MED
uporabljajo ga tudi proti napihnjenosti in za odvajanje vode. Koristen je proti migreni in vrtoglavici, priporočajo ga tudi vsem, ki trpijo za boleznimi srca in ožilja.
Tale je originalen iz Provanse.


ČEBELKO
v katerem so zmešani dragoceni čebelji produkti. Za moč, energijo in opornost telesa.
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar