petek, 19. november 2010

MALO NA VELIKEM

Pana cotta - znan italianski desert. V prevodu pomeni pana cotta - kuhana smetana, a desert je po svoji strukturi podoben gostemu pudingu. Pravi, polni okus mu daje sadni preliv.

Ja, in točno tole pana cotto v marsikateri "elitni" restavraciji prodajajo kot vrhunec obilnega obroka.

In ... največja finta je v tem, da je sladica servirana na veeeelikem križniku. Čim večji mora bit. Ni važno ali je okrogel ali podolgovat ali kvadraten, glavno je da je ogromen.

Pa bi si človek po krožniku sodeč mislil: "Le kdo bo sedaj snedel še tole ogromno sladico!"
Pa ni problema. Na sredini krožnika te čaka majhen "pocn" tele čudežne pana cotte, dekoriran z brusnično ali kakšno drugo sadno polivko. A kaj dekoriran. Ornamentiran. Po celem krožniku so prepredene lovke te sadne dekoracije. Čimbolj so razpršene, v obliki zvezde, rožice, drevesa, .... tem bolj "fancy" je.

In tem bolj si jedci mislijo, kakšen višek kuharske mojstrovine je tale čudežna pana cotta, ki so jo dobili na takšnem ogromnem krožniku. Pa ni. Je le ena izmed takooo okusnih in takooo enostavnih sladic, da jo zmore vsak, še tako nevešč kuharski tič.

Priprava je možna tudi v lahki izvedbi - za tiste, ki so na dieti oz. hujšajo.

PANA COTTA - LAHKA VERZIJA
4 dcl navadnega jogurta, 1 dcl mleka, cimet, vanili sladkor, želatina

Sestavite zamešam in segrejem. Preden zavreje vmešam namočeno želatino. Mešam dokler se ne raztopi. Nalijem v kozarčke in ko sladica že dovolj trda, okrasim s segreto jagodno marmelado.




Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. redno berem vaš blog, pri nas doma pripravljamo tiramisu po vašem receptu in je zelo dober in enostaven, tako da bomo poskusili tudi to sladico..

    lp ema

    OdgovoriIzbriši
  2. Poizkusite! Res, se splača!

    Prijetno kuho!

    OdgovoriIzbriši
  3. nekaj je šlo narobe :( mleko se je sesirilo,
    po ponovnem poskusu sem zamenjala mleko s smetano...uspešno

    lp ema

    OdgovoriIzbriši
  4. Ojoj, tole verzijo z jogurtom sem tudi sama zelo previdno segrevala, ker me je bilo strah, da se mi ne sesiri. Sem fejst mešala med segrevanjem, pa nisem tako močno segrela.

    Upam, da je ratalo! Dober tek!

    OdgovoriIzbriši