ponedeljek, 21. februar 2011

MOKA, KVAS, VODA, SOL

Moka, voda, sol in kvas - ko te štiri osnovne sestavine združimo, iz njih pričaramo najbolj osnovno jed. Kruh. Peka kruha je neke vrste "častna" tradicija, ki se iz roda v rod prenaša že več kakor 6000 let.

Ni enostavnejšega, kakor zamešati moko, vodo, sol in kvas, dodati malo lastnega pekovskega navdiha in že se sestavine magično transformirajo v slastno žemljico, mlečno štruco, polnozrnato rožico, mehki hlebček,...

Torej, osnovne sestavine kruha so moka, voda, sol in kvas, med katerimi ima vsaka natančno določeno vlogo. Tudi pripomočki za peko kruha so sila enostavni. Potrebujemo lastne roke in toploto. Pečico ali krušno peč. Seveda pa moderni pripomočki, kot so mikserji in razni mešalci delo rok še dodatno poenostavijo.

Ej, in ko se ozrem malo nazaj, odkar nekoliko bolj redno dokumentiramo naše pekovsko ustvarjanje,... Kaj vse je že nastalo! Kruhi, kruhki, žemljice, kajzerce, štruce - takšne in drugačne, mlečne, polnozrnate, koruzne, ajdove, orehove, bučne, sončnične, ... Mmmm, same dobrote.

Formula? Ja, vsak ima svojo. Moja osnovna formula je takšna:

NAVADEN KRUH
70 dag moke, kocka svežega kvasa, 2,5 - 3 dcl vode, žlička soli


























SLASTNO, DOMAČE, DIŠEČE IN VEDNO SVEŽE!

Print Friendly and PDF

9 komentarjev:

  1. Da ne vidi tega davkarija! To je že delo na črno..:)

    Lp

    OdgovoriIzbriši
  2. "O šit!" Bom pa sama sebi zaračunala!

    OdgovoriIzbriši
  3. @Vanja: o, Marija! Koliko kruha! Lahko bi odprla pekarno! Za promet se ti pa tudi ne bi bilo treba bati. Pri nas bi že poskrbeli za to ;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Vanja,
    tebi se moram zahvaliti, da sem tudi jaz dobila "korajžo" za peko kruha in se ga lotila z veliko vnemo. Skoraj vsak tvoj recept preizkusim in večinoma mi tudi izdelek tudi uspe. Hvala ti za vse ideje!!
    LP
    Milena

    OdgovoriIzbriši
  5. Tudi pri nas ga že lep čas pečemo doma. Ne vsega, vsake toliko ga tudi kupimo :) Le dokumentiranega nimam takole lepo kot ti.
    Odkar sem odkrila tole stran: http://theitaliandishblog.com/imported-20090913150324/2010/2/26/amazing-artisan-bread-for-40-cents-a-loaf-no-kneading-no-fus.html pa je vse skupaj še bolj enostavno. Pripravim malo večjo količino testa, po možnosti iz moke iz mlina. Testo me vedno čaka v hladilniku, ko gre kruh h koncu, tako da lahko na hitro pripravim nov hlebček. Pa še boljši je, če testo kak dan ali dva stoji v hladilniku.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmmm. To je bilo pa lepo videti. Predstavljam si, kako je to še lepo dišalo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Drage poznane in nepoznane prijateljice!
    Kako ste se lepo razpisale! Za vse, ki sem vas uspela navdušiti za peko domačega kruha sem takoooo vesela. Upam, da nas bo vedno več.
    Sonja - stran bom definitivno preverila in pobrala ven vse kar je uporabnega!
    Sebi - ...takšna majhna domača pekarna! Ja, mislim da bi kar uživala!

    Fajn pečite!

    OdgovoriIzbriši
  8. Je med bralkami mogoče kakšna Primorka? Tako zelo rada bi znala pečti takšen kot pena rahel kruhek, kot puhek, kot ga dobiš na Primorskem. Ali so to pekovske skrivnosti, tako kot pri tistih ta pravih lepinjah.

    Lp
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  9. Ej, Primorke! Tudi jaz se prijavim za lekcijo mehkega, puhastega kruha!

    OdgovoriIzbriši