sobota, 5. november 2011

SVET PO NAŠI PODOBI

Iz knjige Marjana Ogorevca - Iskanja:

Spoštovani!
Od kar pomnim, sem bolj lene vrste človek. Nimam prave volje, še manj pa energije. Nekako ne najdem ničesar, kar bi me res veselilo. Hitro se utrudim. Zelo težko se pripravim tudi do tega, da bi kako stvar začela na novo. Preveč me je strah in si ne zaupam. Niti z mamo, predvsem pa z očetom nisem našla skupnega jezika. Imam težave v medsebojnih odnosih. Zdi se mi, da bolj ko se trudim in žrtvujem, slabše je. Stalno skušam biti prijazna (dokler me ne razjezijo) in pomagati ljudem. Vendra se mi zdi, da so ljudje vedno bolj kruti, brezsrčni in sebični. Ali me ignorirajo, ali jim grem na živce, med podcenjujejo ali me skušajo podrediti. Ne razumejo me prav, zato pogosto zaidem v kakšen spor. Nikakor ne morem najti kroga ljudi, ki bi bili intelektualno in duhovno na podobnem nivoju kot jaz. Tudi partnerja ne najdem takšnega, s katerim bi se res ujela in bi me razumel, kar si neskončno želim. Prosim za vaše cenjeno mnenje.

Spoštovana bralka!
Vaše razmišljanje je tipično za zahodnega sodobnega človeka, ki delovanje sveta dojema enoplastno, torej njegova predstava se osredotoča na materialni del, na energijskega pa pozablja. Iz tega pojmovanja izvira tudi razmišljanje posameznika: če bi bil svet in ljudje v njem drugačni, bi bil lahko srečen.
Nedvomno so vsi, ki tako razmišljajo v velikih težavah, nenazadnje, svet se ne prilagaja našemu okusu in bo za vekomaj obstajal v različicah nam prijetnih in neprijetnih. Zakonitost, ki jo razlaga tudi kvantna fizika pravi: s svojim razmišljanjem, delovanjem in željami ustvarjamo svet po svoji podobi - s svojim delovanjem vstopamo v svet, ki ustreza našim predstavam, pričakovanjem, kot kadar gledamo televizijski program po lastni izbiri.
V vaši podzavesti sem našel določene vzroke za vaše težave, ki jih opisujete. Našel sem podzavestni vzorec "odvisnost od zunanje potrditve", odvisnost od tega, da bi vam bilo življenje prijetno", ter še posebej problematični vzorec "jaz sem žrtev".
Prvi podzavestni vzorec "odvosnost od zunanje potrditve" se v resnici na zunaj kaže v tem, da ljudje pričakujejo pohvale in potrditve v okolju, v katerem živijo in delajo. Ker te v glavnem ne dobijo, se za pohvalo še bolj trudijo, s tem pa se od tega še bolj odmikajo. Namreč na energijskih ravneh je tako, da večja kot imamo pričakovanja, manj dobimo. Osebe s tem vzorcem sčasoma razvijejo nezadovoljstvo in agresijo do okolja v katerem živijo.
Tudi drugi podzavestni vzorec "odvosnost od tega, da bi vam bilo življenje prijetno", običjano njegovemu lastniku prinese veliko težav, saj že v naprej odklanja vse zanj neprijetne situacije. S tem ko jih odklanja, je usmerjen proti njim, to je način energijskega hranjenja težav in način, da jih privlači nase. Zato tudi opažate, da se vedno znova znajdete v neprijetnih situacijah. Takšni sčasoma postanejo zagrenjeni in se jih okolje prične izogibati, saj v odnos - prijateljski, partnerski, službeni - vnašajo negativne energije.
Podzavesni vzorec "jaz sem žrtev" pa ima v današnjem času vse več ljudi, kajti večina misli, da so žrtev partnerja, družbe ali pa vsaj slučajnosti. Največkrat pa gre za to, da ljudje v tem času samo žanjejo to, kar so v preteklosti posejali, sami, mogoče tudi njihovi predniki. Če tega ne ozavestimo ali ne želimo sprejeti, se nam navadno težave stopnjujejo. Vedno bolj smo nezadovoljni, to pa je slabo seme za ponovno slabo žetev.
Kako torej ravnati, da se vam bo življenje obrnilo na lepše? Vzemite si čas in preglejte film svojega življenja, zapovejte si:"Osvobajam se vseh naštetih podzavestnih vzorcev!"; vse v življenju sprejmite brezpogojno, tako dogajanje v preteklosti kot v sedanjosti; sprejmite odgovornost za svoje življenje.
Ključ za razrešitev problemov imate vi sami. Pomembno je, da najprej pričnete drugače razmišljati, predvsem opustitev vero v to, da bi lahko bili srečni, če bi bil svet in ljudje drugačni.
Kar pa se tiče partnerjev in ljudi, ki jih srečujete, ter njihove intelektualne induhovne ravni, pa verjemite, da ustrezajo vašemu trenutnemu stanju. Za to, da srečate drugačne, pa se morate najprej sami odpreti in spremeniti vaša stališča in razumevanje sveta.

Glede lenobe:
dalmatinski pregovor pravi, da je lenoba sveta stvar, samo če jo znaš vzdrževati. Lenobo si lahko praviloma dovolijo sposobni in pametni ljudje, saj vse naredijo hitreje od ostalih.









Print Friendly and PDF

1 komentar: