četrtek, 12. januar 2012

AJDOV KRUH Z OREHI - dodatek k osnovnemu receptu

Hja, sedaj pa ste me dobili tam kjer ni potrebno. Da ne bom na dolgo in široko pisala v (pre)majhnem prostorčku za komentarje, bom kar tako na dolgo in široko odgovorila v novi objavi:




Zakaj tako redko v svojih kruhastih receptih objavim količino tekočine? Ker je ne vem natančno. Testo mesim po občutku. Stehtam le moko. A po tolikih spečenih kruhih lahko iz izkušenj povem, da 70 dag moke potrebuje približno 3 dcl tekočine.

In kako je s tekočino pri našem ajdovem kruhku? Koliko kropa in koliko kefirja, sprašujete?

Rekla bi tako:
Zavrejem približno 2 dcl vode in na moko najprej vlijem približno en deci. Moko in krop zmešam kar z vilico in če je zmes presuha (kar pa najverjetneje je), počasi dolijem toliko vrele vode, da dobim gosto poparjeno kepo ajdove moke.

Medtem ko se poparek ohlaja, v isti skledi pripravim kvasec. Po približno 10-tih minutah dodam sol, olje in kefir. Kefirja uporabim približno 1 dcl, a za vsak primer ga v prvi fazi dodam le kakšne pol deci. Če pri miksanju testa ugotovim, da je le-to presuho oz. preveč tordo dodam še toliko kefirja, da dobim ne premehko in ne pretrdo zmes. Če pa slučajno uporabim preveč tekočine, se nič ne sekiram. Dodam pač še toliko moke (enotne ali gladke), da dobim primerno trdo zmes.

Bo šlo? Poskusite! Sigurno vam bo uspelo! Če ne prvič, pa drugič, ali tretjič ali petič.


Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. Hvala za dodatna pojasnila ;)

    Pecilni prašek iz vinskega kamna se sicer kupi v vseh večjih trgovinah (vsaj mislim) - tega imajo recimo v Intersparu: http://www.zdravahrana-biotop.si/si/productdetail.php?prd=177
    Imajo ga tudi v DM-u in sicer Alnaturinega: http://www.alnatura.de/de/produkt/35610
    V poštev pride predvsem, ko je malo časa, ker kruh ne rabi vzhajati - v 10 min ga imam že v pečici ;) Moraš pa del vode nadomestiti z Radensko. Jaz sem zanj prvič slišala v povezavi s tem pirinim kruhom http://www.kulinarika.net/recepti/11629/kruh/zdrav-pirin-kruh-dr-nine/ , zdaj pa razne variacije pečem kar z njim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Definitivno ste me prepričali. Besede ...da prihrani čas so mi takoooo všečne, da bom vinski kamen obvezno sprobala.

    Hvala! Pozdrav iz štajerskega konca!

    OdgovoriIzbriši
  3. A če dodam vinski kamen, potem ni treba kvasa ali je to samo zato, da je vse skupaj hitreje?
    Že nekaj časa berem tvoje recepte in zbiram pogum. V preteklosti sem že pekla v pečici, pa mi nikoli ni najbolje ratal (pretrd, presuh ipd), tao da zdaj pečem v kruhomat. Bi pa poskusila spet po starem.
    Enotna moka ... predvidevam da je to bela klasična?

    OdgovoriIzbriši
  4. Sama vinskega kamna še nikoli nisem uporabljala, a predvidevam, da vinski kamen nadomesti kvsa, hkrati pa je postopek peke kruha hitrejši. Bom sprobala in poročala.
    Hja, tudi mi smo na začetku mnooogokrat jedli pretrdi, ali premehki, ali nizki, ali razpadajoči, ali.... vse sorte se je dogajalo. A vaja dela mojstra. Verjemi! Kar pogumno med lonce!

    OdgovoriIzbriši