četrtek, 26. januar 2012

SONČNA KRUHASTA KOMBINACIJA

Nekoč sem nekje prebrala, da polnozrnati koruzni kruh priporočajo najstnikom, ker naj bi neka študija pokazala, da najstniki, ki uživajo polnozrnati koruzni kruh, pojedo občutno manj nezdrave hitre hrane. Dvomim, da to drži, a koruzni kruh je reees dober.

KORUZNI KRUH Z BUČNIMI SEMENI

Sestavine:
  • 20 dag koruzne moke
  • 50 dag gladke moke
  • kocka kvasa
  • pest bučnih semen
  • žlička soli
  • žlička sladkorja
  • žlička olja
  • 1 dcl kefirja
  • 1.5 - 2 dcl tople vode

V večjo skledo presejem koruzno moko in jo poparim.


Poparjeno moko z vilicami premešam, da dobim takšno suho zmes.



Medtem, ko se poparjena moka ohlaja, nasujem ob stran gladko moko, naredim vanjo jamico, noter nadrobim kvas, ga posujem z žličko sladkorja in zalijem s toplo vodo.



Ko kvsa naraste, dodam sol, olje, bučna semena, jogurt in vodo, ter vse sestavine zmiksam v gladko ne preveč mehko testo. Skledo pokrijem s kuhinjsko krpo, ter postavim testo v topel prostor, kjer vzhaja 1 uro.


Vzhajano testo temeljito pregnetem in razdelim na dva enako velika kosa.


Iz vsakega oblikujem ličen hlebček kruha in ga položim na pekač obložen s peki papirjem.


Vsak hlebček z ostrim nožem nekoliko zarežem, da med peko ne poči. Vklopim pečico in počakam kakšnih 20 minut, da se fajn segreje. Med tem časom kruhki pridno vzhajajo.


Hlebčke pečem dobrih 45 minut. Prvih 20 minut na temperaturi 250 stopinj, nato pa na temperaturi 200 stopinj.


MMM, JE OKUSNO! IN ZDRAVO! IN DOMAČE!


Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Pri vas doma pa jeste čisto po mojem okusu: zdravo, domače in dobro!

    OdgovoriIzbriši
  2. Oooooooooooh, tud jaz obožujem koruzni kruh, njmmmm.

    OdgovoriIzbriši
  3. Me reeeesnično veseli, da pri meni najdete dobrote za svoj okus!

    Uživajta!

    OdgovoriIzbriši