nedelja, 15. april 2012

NEDELJSKI KRUHEK

Kljub temu, da so dnevi pre-pre natrpani in da je bila današnja nedelja poooolna nujno potrebnih hišnih opravil, je zadišalo po svežem kruhku. Nastal je krompirjev. Dišeč in slasten.

KROMPIRJEV KRUH

Sestavine:
  • 0.5 kg krompirja
  • 1 kg pšenične moke - gladke
  • 1 kocka kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička olja
  • 1 dcl jogurta
  • cca. 1 dcl tople vode

Krompir sem najprej skuhala in ga temeljito pretlačila. Počakala sem, da se nekoliko ohladi, nato sem v skledo vsula moko in vanjo naredila jamico. Noter sem nadrobila kvas, ga posula s sladkorjem in zalila z vodo. Čez kakšnih 10-15 minut, ko je kvas kipnil, sem dodala sol, olje, jogurt in vodo, ter zamesila testo. Pri krompirjevem testu je potrebna precejšnja mera pazljivosti pri dodajanju vode. Le-te je kaj hitro preveč. Tudi sama sem se uštela in dodala nekoliko preveč moke, pa sem morala nato dodati še moke.

Zato - previdno pri dodajanju vode!

Zmiksano testo sem pokrila s kuhinjsko krpo in ga pustola dve uri, da je fajn naraslo. Nato sem ga ročno pregnetla, razdelila na tri dele in oblikovala tri hlebčke. Položila sem jih na pekač obložen s peki papirjem in jih porkila s kuhinjsko krpo. Vklopila sem poečico in počakala da se temeljito segreje. Vsaj 20 minut je potrebno počakat, da je pečica fajn topla. Nato sem vanjo položila pekač s kruhom. Pekla sem ga 15 minut na 250 stopinjah in še pol ure na 200 stopinjah, nato sem ga položila na rešetko in počakala, da se ohladi.

MMM, je slasten!




Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Uhh, krompirjev kruhek je najboljši. Jaz ga dostikrat delam iz ostankov pireja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, res je dober. V tem cajtu, ko je potrebno porabit star krompir iz ozimnice pa je sploh prikladen. Ej, tudi tvoje lepo izgleda!

      Izbriši