torek, 8. maj 2012

SOČNA RIBEZOVA PITA

Malo še in ponovno bo na mizi domač ribez. Kdor ima v zmrzovalniku še lanksega naj brž pohiti in naredi prostor v zamrzovalniku. Uporabimo ga lahko tudi v tej sočni in preprosti sladici.

SOČNA RIBEZOVA PITA

Sestavine:

Krhko testo
  • 40 dag moke
  • 2 jajci
  • 15 dag sladkorja (po okusu in odvisno od vrste nadeva: za kislo sadje nekoliko več, za sladko manj)
  • 1 vanili sladkor
  • 15 dag masla ali margarine
  • za noževo konico pecilnega praška
  • ščepec soli
Nadev  
  • cca 1 l ribeza 
  • 5 žlic sladkorja
Skutni nadev
  • 1/2 kg skute
  • 1 jajce
  • 2,5 dl kisle smetane
Posip
sladkor v prahu (po želji)

Testo
Vse sestavine zamesim v gladko testo in dam v hladilnik za najmanj 1/2 ure. Pito naredim tako, da naredim spodnjo plast nekoliko debelejšo, nato razprostrem plast skute in na njo plast sadja. Za vrhnji del prihranim le del testa, ki ga zvijem v svaljke, ki jih v obliki mreže razporedim po sadju. Pečem pri temperaturi 180 o C približno 60 min.
  
Testo lahko zamesimo že dan prej. Namesto ribeza pa lahko uporabimo drugo sadje: borovnice, višnje, slive, jabolka, ….





Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. Čudovita pita. Moje najljubše pecivo so pite, take sadne, mmmmm...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, tudi mi najbolj uživamo od sadnih sladicah. Še posebej, če je zraven skuta.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ni mi všeč,delala natančno po receptu, testo pride pretrdo, file pa preveč za navaden pekač

    OdgovoriIzbriši