četrtek, 31. maj 2012

ŽENSKE IN VZDRŽLJIVOSTNI TEK - II.

Amenoreja
Nekatere tekačice zaradi vzdržljivostnega treninga zgubijo menstruacijo, kar jih skrbi. Pojav imenujemo amenoreja, povzročijo pa ga lahko stres, bolezen in glede na količino treniranja tudi pičlo prehranjevanje.
Amenoreja je povezana s premočnim zmanjšanjem telesnega maščevja in je pravzaprav naraven način preprečevanja, da bi se nezdravo telo razmnoževalo. Športnice, ki so nagnjene k stresnim zlomom, lahko bolehajo za osteoporozo, ki se jih loti, ko izgubijo menstruacijo.
Kri
Količina hemoglobina, ki ga vsebujejo rdeče krvničke in ki iz pljuč prenaša kisik v mišice, je pri moških in ženskah različna. Povprečen moški ima okrog 6–7% več rdečih krvničk kot povprečna ženska, in kar je še pomembneje, moški ima 12–15% več hemoglobina.
Liter krvi povprečne ženske torej ne more prenašati toliko kisika kot liter krvi povprečnega moškega. Manj hemoglobina in manj krvi nasploh sta razloga, zakaj po ženskem telesu potuje manj kisika. Razlike v delovni frekvenci srca moškega in ženske ni, toda utripni volumen ženskega srca je veliko manjši kot utripni volumen moškega srca (za okrog 40% manjši), in če upoštevamo še telesno težo, je minutni volumen (volumen krvi, ki ga srce prečrpa v 1 minuti) ženske okrog 80–90% manjši od minutnega volumna moškega. Mioglobin iz krvi jemlje kisik, ta pa se izrablja v celičnih energijskih centralah, ki jih imenujemo mitohondriji. Količina mioglobina in število mitohondrijev sta pri ženskah manjša in to zmanjšuje sposobnost ženske za izrabljanje kisika in hkrati s slabšo sposobnostjo za prenašanje kisika prispeva k razlikam v maksimalni porabi kisika med spoloma.
Mišice
Zaradi manjše mišične mase so ženske, kar zadeva maksimalno moč, lahko tudi 60 do 80% šibkejše od moških. Čeprav je mišična masa ženske manjša od mišične mase moškega, pa ima ženska enako število mišičnih vlaken. Ženske s treningom za moč ne pridobijo kdove koliko mišične mase, kajti pri njih hipertrofija (rast mišic) ni tako občutna kot pri moških. To bi lahko bila prednost pred moškimi, ker je moč mogoče pridobiti tudi brez kopičenja mišične mase.
Anaerobni trening in sposobnost za prenašanje mlečne kisline se med spoloma ne razlikujeta, zato lahko maksimalno moč in hitrostno vzdržljivost treniramo v mešanih skupinah, ne da bi morali obremenitev načrtovati posebej za moške ali ženske.
Telesna zgradba
Ženske zaradi drugačne telesne zgradbe navadno tečejo manj gospodarno kot moški, zato je lahko njihov tek energijsko potratnejši. Povprečna ženska je za 12 cm manjša od moškega in za približno 12 do 18 kg lažja. Ima tudi okrog 10% več telesnega maščevja, ki se na žalost  največkrat zadržuje na stegnih in zadnjici. To znižuje telesno težišče in skupaj s širšo medenico, ožjimi rameni, krajšimi udi glede na celotno telesno višino in z ožanjem stegen proti kolenom vpliva na tekaško učinkovitost ženske. Vendar so ženske bolj gibljive od moških in imajo
tudi boljšo koordinacijo, kar jim v atletskem razvoju zelo pomaga. Pred puberteto se spola le neznatno razlikujeta v telesnih zmogljivostih. Dekleta pridejo v puberteto dve do tri leta prej kot fantje in tedaj zaradi naglega povečanja hormonske dejavnosti začnejo rasti navzgor in v širino. V tem času mora biti trener z obremenitvami zelo previden. Aerobne sposobnosti se zmanjšajo in povečana telesna teža tudi ni v skladu z mišično močjo. Dekleta postanejo relativno šibkejša.
Po puberteti se pokažejo nekatere slabosti, npr.  manj učinkovita zgradba telesa zaradi manj ravnih linij, večji odstotek telesnega maščevja, manjša mišična masa in manjša maksimalna poraba kisika (VO2max). Zaradi svoje specifičnosti (rojevanje otrok) imajo ženske širšo medenico in ta “poševnost” (povečan kot med stegnom in kolenom) pogosto povzroča iksasta kolena. Zaradi tega golen pri teku niha navzven, kar zmanjšuje učinkovitost teka.





Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar