sobota, 9. februar 2013

IMATE KAJ ZA PUSTA HRUSTA

O krofih čez leto sploh ne razmišljamo, pravzaprav jih niti ne jemo. A za pusta si jih privoščimo. Pustna sobota, zasneženo vreme in dejstvo, da me je v dan brez gibanja prisilil nesramen prehlad, je bilo krivo, da imamo doma pooooolno skledo krofov. 

No, neka vrhunska stvaritev res niso, ker s peko le-teh reeees nimam prakse. So majhni, brez bele črte in brez sladkorne povhnjice. So pa zato dobri in domači, pa marmelado tudi imajo. Sladkorne odejice pa nimajo namenoma. Ker....kar je preveč je preveč. Že itak so sladki.

Ej, in ravno ko je Matija polnil zadnje krofe z marmelado, je na vratih pozvonilo: Imate kaj za pusta hrusta? 
Seveda imamo: Sveže pečene krofe. Z marmelado.

PUSTNI KROFI

Sestavine:

  • 50 dag mehke moke
  • 50 dag ostre moke
  • 4 jajca
  • 7 dag sladkorja v prahu
  • 2 žlici ruma
  • 6 dag masla
  • 4 žlice kisle smetane
  • 3 dl mleka
  • sol
  • maščoba za cvrenje
  • 4 dag kvasa
  • 3 žlice mleka
  • malo sladkorja


Moko sem presejala v skledo, vanjo naredila jamico, noter nadrobila kvas, ga posula s sladkorjem in prelila s toplim mlekom.
Beljake sem stepla v trd sneg. Dodala sem sladkorj, rumenjake, rum, smetano in tekoče maslo, ter sestavine na rahlo zmiksala. Vse to sem dodala k moki, ter dodal še sol in mleko. Vse sestavine sem zmiksala v gladko testo, posodo prekrila s kuhinjsko krpo in počakala dobro uro, da je kipnilo. Nato sem ga ponovno pregnetla in razvaljala na dober centimeter debeline. Razvaljano testo sem za 10 minut prekrila s krpo, nato pa izrezala krofe. 

Krofe sem položila na desko, prekrila s krpo in počakala, da so kipnili. Napol vzhajane sem obrnila, da so vzhajali še na drugi strani.
Vzhajane krofe sem položila v vročo maščobo, ter jih spekla najprej na eni strani, nato pa še na drugi.





Print Friendly and PDF

5 komentarjev:

  1. Vanja, lepi krofi, verjamem da tudi dobri. Moji krofi, odkar jih pečem po tem receptu, imajo tudi *kranceljček*, kar za okus krofa ni pomembno, ampak....

    lepo pustno nedeljo

    http://www.kulinarika.net/recepti/4663/sladice/pustni-krofi/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala lepa za namig. Si bom zapomnila. Mogoče pa me prime, pa še letos ponovim vajo.
      LP, Vanja

      Izbriši
  2. Moji prvi krofi so tudi bili tako "ploščati" in bolj krompirjasti. Pa smo ženske malo poklepetale, beseda je dala besedo in od takrat dalje imam čudovite krofe z zavidljivim "kranceljnom". Še vedno jih delam po istem receptu, kot včasih, samo da testa ne valjam, ampak delam krogljice, ki jih malo pregnetem med prsti in potlačim in to je vsa umetnost.
    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, tudi jaz bom naslednjič naredila kroglice. Upam, da mi bo ratalo.

      Izbriši