torek, 05. februar 2013

KALJENJE ZELENEGA DROBIŽKA

V vzhodni in jugovzhodni Aziji je ta zeleni drobižek v vzgoji že vsaj sedem tisoč let in je tam ena temeljnih stročnic v prehrani. 
Poleg leče je to eno najpreprostejših semen za kaljenje sploh. Kali in kar raste, tako da jo komaj sproti pojemo, posebej če je nastavimo malo preveč. 
Je polna in vredna hrana, podobno kot druga nakaljena semena metuljnic. le s to izjemo, da je verjetno najlažje prebavljiva stročnica, posebno nakaljena. Je zelo kakovosten vir beljakovin, ogljikovih hidratov in rudnin, poleg tega, ob rednem uživanju izboljša krvno sliko.
Nekoliko dalj časa kaljena semena, ki so tik pred tem, da bodo začela razvijati klične liste, v manjših količinah jemo surova v solatah. Sicer pa fižol mung lahko skuhamo, ga zabelimo ali pa uporabimo v enolončnicah ali rižu.

Semena predhodno oziroma čez noč, oziroma za približno 12 ur namočim.
Zjutraj jih odcedim in z njimi napolnim kalilnik.  Spiram jih vsaj enkrat dnevno, priporočljivo pa je dvakrat dnevno. No, jaz jih spiram enkrat na dan. To je zjutraj.Semena se brzinsko odzovejo in hitro poženejo majhne nastavke.Po dveh dneh so že precej živa.Če ne moremo krampati po vrtu, izkoristimo priložnost in vrtnarimo na okenksi polici.Četrto jutro semena zadnjič sperem.
In zvečer z njimi popestrim in obogatim slastne solate.Nakaljena semena mungo fižola pojemo kar surova. 

NA VELIIIIKO ZDRAVJA!
Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar