Čičerika je ena najokusnejših stročnic, med večjimi semeni stročnic pa ena najbolj preprostih za kaljenje, in je poleg fižola mund in leče ene temeljnih stročnic za kaljenje.
Semena namakamo približno 12 ur, da doro vpijejo vodo. Čičerika med kaljenjem, podobno kot druga velika semena potrebuje nekoliko več zraka. Je manj zahtevna kot fižol, zato je uspešna vaja za priučitev kaljenja težavnejših stročnic. Spiramo jo dvakrat dnevno, kali pa 3 - 5 dni.
Čičerika je kakovosten vir belakovin, rudnin in mikrielementov. Med drugim vsebuje molibden, ki kot vse kaže, sodeluje tudi prirazgradnji sulfitov - te zaužijem z vinom, konzervirano hrano, ter z industrijsko obdelanim suhim sadjem. Ne manjka ji niti vlaknin in polisaharidov. Zmanjšuje vsebnost trigliceridov in LDL-holesterola v krvi, ter uravnava raven glukoze v njej.
Nakaljeno čičeriko na kratko skuhamo v sopari, da se zmehča in jo toplo ali hladno pojemo. Lahko jo skuhamo tudi v različnih jedeh, posebno v juhah ali enolončnicah. Kuhana čičerika je tudi osnova za humus - odlično jed iz Bližnjega vzhoda.
Nakaljena semena skuham.
V sklado zamešam kislo zelje, nakaljena semena fižola mung in čičerike.
Prelijem z bučnim oljem in zmešam.
Mmmmm, odlična malica.
Zgleda odlično. Jaz se pripravljam (bolj psihično( za kaljenje semen. Sem že skoraj na startu.
OdgovoriIzbrišiNo, no kar potrudi se in štartaj. Saj če se boš prvič "spotaknila", bo pa drugič ratalo.
IzbrišiKoliko časa pa kuhate nakaljeno čičeriko? Nekaljeno je treba kar precej dolgo, ne bi pa nakaljene rada predolgo (da ne uničim vseh dobrih hranil s predolgim kuhanjem). Hvala za odgovor in LP
OdgovoriIzbrišiČičeriko skuham tako da je še malo "al dente", to je cca. 20 min.
IzbrišiMeni pa soja vedno "pobegne", naredi že lističe, včasih tudi koreninice :)
OdgovoriIzbrišipol jo pa dam kar med kitajsko, pa je :)
lp
Go Here best replica bags online this post Dolabuy Celine view https://www.dolabuy.co
OdgovoriIzbriši