torek, 4. marec 2014

DOMAČI BREZGLUTENSKI KRUH Z OREHI IN BUČNIMI SEMENI

Ali imaš morda recept za brezglutenski kruh z orehi in bučnimi semeni, se je pred enim tednom glasilo vprašanje pod mojo objavo. 
Ja, res nisem odgovorila in res je trajalo nekoliko dlje a, ... seveda ga imam. Saj ga sama tudi redno pečem. In sedaj ga pišem tudi na papir, da ga ponese v svet in bo koristil tudi drugim, ne le meni.

BREZGLUTENSKI KRUH Z OREHI IN BUČNIMI SEMENI

Sestavine:

  • 10 dag ajdove moke
  • 10 dag koruzne moke
  • 10 dag brezglutenske moke za kruh
  • kocka kvasa
  • žlička sladkorja
  • vroča voda za kvasec
  • pest orehovih jedrc
  • pest bučnih semen
  • žlica olivnega olja
  • pol žličke soli
  • cca. 2 dcl vroče vode


V večjo skledo natehtam vse tri vrste moke. 




Še pred tem pa v majhni skledici naredim kvasec: kocko kvasa razdrobim, jo posujem s sladkorjem in prelijem z vročo vodo, ter pustim stati dobrih 10 minut, da kvas nabrekne.



Moki dodam orehe, bučna semena, sol in olje.




Nato v moko naredim jamico in prilijem kipjeni kvasec in vročo vodo.



Zmiksam takšno ne preveč trdo testo, ga pokrijem s krpo in pustim vzhajati približno eno uro. Na toplem seveda.



Zakaj naredim tako mehko testo. Ja, po nekaj poizkusih peke brezglutenskega kruha sem ugotovila, da je kruh najboljši, če testo ni pretrdo, kar pa seveda pomeni, da ga pečem v pekaču. Bolj mehko testo pa sem naredila tudi zato, ker bučnih semen nisem predhodno namočila in tudi ta popijejo nekaj tekočine.



Naraslo testo ponovno fajn zmešam s kuhalnico.




Podolgovat in ozek pekač obližim s peki papirjem in vanj enakomerno razporedim maso za kruh.



Vklopim pečico (na 250 stopinj), kruh prekrijem s kuhinjsko krpo in počakam da se pečica segreje. To je kakšnih 20 minut. Med tem kruhec v pekaču lepo vzhaja.



Kruh pečem približno 45 minut. 



Prvih 15 minut na temperaturi 250 stopinj, nato pa na temperaturi 200 stopinj.



Pečen kruh zvrnem iz pekača, ga položim na kuhinjsko rešetko ali pa na mrežico iz pečice in počakam, da se ohladi. Nato ga pospravim v vrečko in dam na hladno.



Seveda popolnoma vsaki kruh, ki ga sama spečem tudi probam. In tale je reeees dober.

Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Hvala Vanja za objavo. Super si. Moram samo še kupiti brezglutensko meko (verjetno v DMju ali kakšnih specijaliziranih trgovinah). Lp, Ana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brezglutensko moko dobiš v vsakem nekoliko večjem supermarketu (tuš, špar, mercator, ...). Fajn peči, Vanja.

      Izbriši