ponedeljek, 3. marec 2014

PEČEM Z VENDELINO: SLASTNI BUHTELJNI NAMESTO KROFOV

Bila je pustna nedelja. Bila sem spočita in polna nove energije, pa se mi je zazdelo, da bi bilo fajn, da nekaj spečem. A krofov ne. Ne in ne.

Prvič zato, ker sem komaj prišla z dopusta in resnično nisem imela nobene želje ves popoldan preživeti v kuhinji zato, da bom spekla 8 krofov, ki itak ne bodo uspeli in bodo brez okusa.
Drugič zato, ker je bil pred mano še nedeljski dolgi tek, ki mi je vzel dobri dve uri in tudi zaradi tega nisem želela preostanek dneva peživeti zaprta v kuhinji.
In nenazadnje tretjič: le zakaj bi se ukvarjala z jedmi, ki jih ne znam  in ki mi ne ratajo. Ja, sklenila sem, da bom peko krofov prestavila na par let kasneje. Mogoče bom pa takrat bolj "zrela" kuharica in se bom z vso resnostjo spravila k stvari in nastali bodo preeelepi in okusni krofi z najlepšo črto kar sem jih kdaj videla. 

No in tako sem zavila k Vendelini, pobrskala po receptih in idejah, ter našla recept za slastne buhteljne. V tistem trenutku so se mi zazdeli odličen nadomestek mastnih krofov in odločitev je padla.

Ob šestih popoldan smo se usedli za mizo, pili odličen domači čaj z limono in medom, ter jedli tople buhteljne z domačo marelično marmelado.

BUHTELJNI

Sestavine:

  • 60 dag moke
  • 2 dag kvasa
  • žlička sladkorja
  • 3 dl toplega mleka
  • 2 rumenjaka
  • 5 dag sladkorja
  • sesekljana limonina lupinica
  • 1 žlička ruma
  • sol
  • 8 dag masla
  • marelična marmelada
  • maslo


Presejano moko damo v skledo in jo malo pogrejemo. Na sredi naredimo jamico in vanjo vlijemo v toplem in sladkem mleku razmešan kvas. Na moko ob rob sklede damo rumenjake, sladkor, limonino lupino in sol. Mesimo z rokami ali aparatom. Bolje je, da na začetku sol in kvas ne prideta skupaj. Ko je testo pregneteno prilijemo stopljeno maslo. Mesimo toliko časa, da je testo gladko, to pomeni da se loči od rok in sklede. Testo naj vzhaja pokrito v toplem prostoru.
Ko je testa še enkrat več, ga zvrnemo na pomokan prt ali desko, robove zavihamo, pomokamo in zvaljamo za prst debelo. 
Razrežemo ga na kvadrate ali pravokotnike. Če imamo kvadrate, damo na sredo marmelado, zapognemo robove od obeh strani in v polkrogu zasukamo. Če smo izrezali pravokotnike, zapognemo daljši stranici proti marmeladi. Buhteljne nato pomočimo v stopljeno maslo in jih zložimo na namazan pekač. 
Pustimo vzhajati, nato jih namažemo z jajcem in jih damo v segreto pečico. Pečemo najprej pri 220 stopinjah, ko porumenijo, temperaturo znižamo na 180 stopinj. Pečemo 60 minut.

Moram se pohvaliti, da tokrat nisem spreminjala in dodajala nobenih sestavi. Edino, kar sem naredila drugače je, da buhteljnov nisem namakala v maslo, temveč sem jih na koncu z maslom le premazala. Nisem pa jih premazala z jajcem. 
Pekla sem jih 45 minut, ker je bilo popolnoma dovolj.

Razvaljano testo sem narezala na kvadrate.





Na vsakega sem dala žličko marmelade.


Robove sem stisnila skupaj in kasneje oblikovala takšno "culico", katero sem nato položila v namaščen pekač.


Buhteljne sem zložila v namaščen pekač, tako da niso bili preveč tesno skupaj.



Premazala sem jih z maslom.



Preden sem pekač postavila v pečico, so buhteljni še dobrih 15 - 20 minut vzhajali.


Pečene buhteljne sem prevrnila na krožnik, tako da je prava stran gledala navzgor.


Ja. Sladkorja v prahu resnično nikoli ne posipavam po sladicah, a tokrat sem si rekla - pust je le enkrat na leto in tokrat se bomo posladkali tako kot se spodobi in sem buhteljne izdatno posipala s sladkorjem v prahu.



Če so bili dobri? Odlični so bili.


Print Friendly and PDF

5 komentarjev:

  1. Lepi in verjamen ,da tudi odlični.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zgledajo res lepi! Samo eno vprašanje, med sestavinami je kvas 2x napisan, je to ok?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joooj, seveda ne! Tisto drugo je 8 dag masla - sem že popravila. Hvala za opozorilo!
      LP, Vanja

      Izbriši
  3. Ali dodamo lahko celo jajce?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vendelina pravi rumenjake in tudi sama v kvašeno testo še nikoli nisem dala cele jajce. LP, Vanja

      Izbriši