petek, 8. januar 2010

OVSENI KOSMIČI V KRUHU

Ovseni kosmiči slovijo predvsem po tem, da jih jemo takrat, ko nekaj ni v redu z želodcem ali s prebavo - in potem bi nanje najraje pozabili. Vendar tako ovsenih kot drugih kosmičev ni težko pripraviti na okusen način.

Kosmiči so najenostavneje pripravljeno celo žitno zrno. Vsebujejo vse njegove sestavine, kar je ključno, saj se najpomembnejše snovi skrivajo prav v lupini in pod njo. Zato so kosmiči vir nujno potrebnih rudnin in vitaminov, z vlakninami pa poskrbijo za gladko pot skozi prebavila. Kosmiči so potemtakem koristna naravna hrana, ki jo je najbolje jesti redno, zlasti sredi zime, ko razen nekaj vrst sadja in zelenjave ni veliko sveže sezonske hrane.

Različni žitni kosmiči se med pripravo obnašajo različno. Pšenični in rženi so ponavadi nekoliko trdi, ovseni pa mehki. Skuhani so sluzasti in če jih pustimo stati predolgo, se sprimejo v čvrsto gmoto. Toda tako čvrsti kosmiči pšenice in rži kot lepki kosmiči ovsa so zaradi različnih sestavin koristni, zato se je najbolje sporazumeti z vsemi in jim nekako pričarati odličnost okusa. To lahko storimo tako na sladek kot na slan način, za zajtrk, kosilo ali večerjo. Kosmiči so lahko glavna jed ali priloga, če se znajdejo v pecivu, pa dobijo še posebno zanimive okusne razsežnosti.

Sama sem tokrat preizkusila ovsene kosmiče v domačem kruhu:

ČRNO - BELI KRUH Z OVSENIMI KOSMIČI
20 dag ržene moke, 40 dag enotne moke, ovseni kosmiči, kvas, žlička sladkorja, žlička soli, malo olja, topla voda

Moko presejem v posodo, na sredini naredim jamico in vanjo nadrobim kvas. Potresem s sladkorjem in zalijem z vročo vodo, tako da je kvas v celoti prelit. Po približno 10 minutah, ko kvasec kipne dodam žličko olja in žličko soli, vendar pazim, da sol ne pride v stik s kvasom. Dodam ovsene kosmiče, zalijem z vročo vodo, ter zmiksam. Ko se naredi kepa testa le - tega še ročno pregnetem. Testo pustim kakšno uro da kipne, nato ga fajn ročno premesim in pustim še enkrat, da vzhaja. Za tem ga še zadnjič premesim - ročno, oblikujem kruh in ga položim na pekač, ter pustim še kratek čas, da ponovno kipne. Ali pa ga dam kar v pečico, kjer vzhaja medtem ko se pečica segreva. Pečem skoraj 1 uro, najprej pol ure na 250 stopinj, nato pa do konca na 200 stopinj.




PRIJETNO PEKO!!

Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Thanks for your compliment. I have visited your photoblog - photos are amazing!
    ...so I am even more honoured to get a compliment from such a photoprofi as you are.
    Have a nice day!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tnx za tole objavico.

    OdgovoriIzbriši