sobota, 12. december 2009

KALČKI - REDKEV DIAKON



V tem pehodnem času, ko na nas z vseh strani prežijo razni virusi, ki komaj čakajo, da napadejo naš organizem, so kalčki idealni vir svežih vitaminov.

Kalčki redkve diakon imajo izrazito aromatičen ter rahlo pekoč okus. Vsebujejo veliko kalija, kalcija, železa, magnezija, fosforja ter vitamine A, B1, B2 in C.

Krepijo mišično tkivo, izboljšujejo vid, imajo antiseptično delovanje, stimulirajo izločanje želodčnih sokov in delovanje črevesne flore, izboljšujejo prebavo ter krepijo obrambno moč organizma.

So odlični v primeru pomanjkanja apetita ali prebavnih težav.

PripravaPred uporabo seme operemo.
Namakanje - 3 do 4 ure
Spiranje - dvakrat na dan
Primerna kalilna temperatura - sobna temperatura
Čas kaljenja - 5 do 7 dni

PosebnostiNakalimo v temi. Po 2-3 dnevih postavimo na svetlo, da se poganjek okrepi in ozeleni. Puhaste lasaste korenine niso plesen.

...glej ga zlomka. Ravno danes nam je od kosila ostala skleda špagetov - kot nalašč za testeninsko solato s kalčki.


HLADNA TESTENINSKA SOLATA S KALČKI REDKVE
kuhane testenine, kalčki, grški sir, paprika, kisle kumare, česen, bučno olje, sol in poper

Testenine vsipam v skledo (v primeru, da so to špageti, jih prej nekoliko narežem), dodam kalčke, na kocke narezan sir, papriko in kisle kumare, začinim s česnom, soljo in poprom, ter fajn prelijem z bučnim oljem.



Solata nam res vedno tekne.
Print Friendly and PDF

4 komentarji:

  1. Ej, Vanja, ne razumem, zakaj seme daikon redkve namakaš in zakaj postavljaš v temo?

    Ravno danes sem jih ob jutranjem spiranju jedla - kar tako - iz roke in sem razmišljala, da imajo popolnoma enak okus kot sveža, rdeča redkvica.

    Morda še opozorilo za vse, ki se s kalčki redkve srečajo prvič - so izjemno pikantni. Vsi, ki imate občutljive želodce, jih uživajte "po kapljicah".
    Pa na zdravje!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Saj res, sem te pozabila vprašat. Pri meni seme daikon redkve slabo kali. Sem razmišljala, morda pa je skrivnost ravno v namakanju semena :)
    Prosim sporoči.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, kalčki redkve so resnično nekoliko pikantnega okusa, vendar zamešani v salati s testeninami se ta pikantnost nekoliko izgubi. V bistvu dajo fajn aromo.

    Kalčke sem kalila prvič in sem jih namakala čez noč, kot je pisalo na vrečki. S kaljenjem ni bilo niti najmanjšega problema. So kar fajn pognali.

    Ker sem pri kaljenju še bolj "sveža" zaenkrat še semena namakam, razen lucerne - ker si mi namignila, da majhnih semen ni potrebno namakati. Kalčki so brez namakanja prav tako poganli kakor nori.
    LP, Vanja

    OdgovoriIzbriši
  4. Ravno prejle sem dala kalčke redkve na kislo repo. Njammm.
    Jaz pred nakaljevanjem namakam le rž, lečo in fižol mungo. Tako me je naučila sestrica Mateja.
    Naj ti vse dobro raste :)

    OdgovoriIzbriši