sreda, 16. december 2009

MATEJINA ZELENJAVNA MAVRICA


Par dni nazaj, me je v E-poštnem nabiralniku pričakalo eno veliko presenečenje. Ruth mi je poslala članek svoje sestre Mateje o zelenjavnih sokovih, ki je tako zanimiv in poučen, da ga bom podelila z vami od prve do zadnje besede, vključno s fotografijami.

Hvala Ruth. Hvala Mateja.

ZELENJAVNI SOKOVI SO BOLJ ZDRAVI KOT SADNI
(tekst in fotografije - Mateja Reš)

Le zakaj, boste dejali, saj v glavnem poznamo le sadne sokove. Sadje je čistilec organizma, zelenjava pa zaradi obilice življensko prepotrebnih hranil graditelj in regenerator telesa. Zelenjava vsebuje več mineralov, vitaminov, encimov od sadja. Zato trdimo, da so zelenjavni sokovi bolj zdravi od sadnih. A kot vse najdragocenejše v življenju je tudi tisto najboljše v zelenjavi in sadju najtežje doseči, saj se tisto največ vredno skriva v vlakninah. Zato sadje in zelenjavo iztiskamo s primernimi sokovniki in pridobimo tekočino, katere korist občutimo že po nekaj minutah, saj se kar v najkrajšem času prebavi in presnovi ter po kvri potuje po vsem telesu. Zato bomo zase naredili veliko dobrega, če vsak dan pijemo sveže pripravljen zelenjavni sok

ZAKAJ SOK NAMESTO ZELENJAVE?
Presni zelenjavni sokovi so zelo učinkovita tekoča hrana. Med stiskanjem mineralne snovi in destilirano vodo iz vlaken izločimo, zato se prebavijo že v nekaj minutah in že so na poti v kri, opravljati svoje delo. Če se ponotranjimo, ugotovimo da za presnovo prežvečenega korenčka potrebujemo veliko napora in časa, tudi več ur, da bi ločili mineralne sestavine iz vlaken. Do energije za to delo tudi moramo priti s hrano. Zato to, kar pojemo ni le hranilo, ampah tudi gorivo za proces prebave in presnove.

A ne gre, da bi pili le sokove in ne uživali zelenjave. Vlaknine v zelenjavi resda niso hranilo, a so zelo koristne in nepogrešljive kot črevesna metla. Zato je nujno, da vsak dan uživamo surovo zelenjavno solato.

KJER JE ŽIVLJENJE, TAM SO ENCIMI
Encimi niso snovi, primerjamo jih lahko z elektriko. Ni otipljiva, nima snovi, a je potrebna, da svari delujejo. Enako je z encimi, ki so prisotni v vseh oblikah življenja in odgovorni za aktiviranje dejavnosti vsakega delčka našega telesa. Encimi so substance, ki omogočajo, da hrano prebavimo in jo vsrkamo v kri.
A z encimi je tako, da ne prenesejo visokih temperatur. Občutljivi so na temperature nad 47 stopinj C, pri 48 st C se delovanje upočasni, pri 54 st C so uničeni - mrtvi.
Sončni žarki rastlini pošiljajo miljarde atomov, s katerimi aktivirajo encime, da spreminjajo anorganske mineralne elemente v organske elemente za hrano, ki vsebuje življenje. Človeško telo potrebuje minerale v organski - živi obliki, ne anorganskih - mrtvih mineralov v obliki tablet.

Sadni in zelenjavni presni sokovi so polni encimov, polni organskih mineralov, življenja, zato bo, če bomo sokove redno uživli tudi naše telo takšno - živo, uravnovešeno.

ČESTILCI IN REGENERATORJI ORGANIZMA
Sadni sokovi so čistilci našega organizma, a sadje mora biti zrelo. Sadja oziroma sadnih sokov ne uživajmo ob obroku, ki vsebuje škrob ali sladkorje. Se previ, sadja ne gre uživati skupaj z žiti. Zelenjavni skokovi so graditelji in regeneratorji "obnovitelji" našega telesa. Vsebujejo vse aminokisline, rudnine, soli, encime in vitamine, ki jih telo potrebuje vendar le, če jih uporabljamo sveže, surove in brez konzervansov.

PREMALO SUROVE HRANE
V sodobni prehrani se večkrat zgodi, da cel dan ne zaužijemo nevene surove hrane. To pomeni, da s hrano telesu nismo dali nobenega encima in nobenega živega minerala. Zato telo kljub zadostni količini hrane strada. Učinki se ne poznajo takoj, telo veliko trpi in jemlje potrebne snovi iz telesa, na primer kalcij iz kosti in zob, a enkrat se vsi grehi pokažejo. Tudi če smo že v letih, vedno je dobro začeti zdaj. Predvsem pa je zelo pomembno, če potrebo po pitju sadnih in zelenjavnih sokov vcepimo otrokom in to že v ranem otroštvu. Saj vemo, kako kasneje otroci težko sprejemajo novo hrano.

KAKO IZTISNITI SOK?
Če korenasto zelenjavo in trdo sadje lahko sočimo z vsakim centrifugalnim sokovnikom, bomo vse sadje in zelenjavo, tako trdo kot mehko, z listi vred uspešno sočili le s polžastim sokovnikom. Ponudbe obojih je veliko, cene so različne, a na izdatek glejmo kot naložbo v zdravje. Čiščenje polžastih sokovnikov, katerih delovanje je podobno strojčkom za mletje mesa, je običajno enostavnejše od čiščenja mrežice centrifugalnih sokovnikov.
Starejši centrifugalni sokovniki delujejo tako, da ob delovanjuu prihaja do preveč trenja, posledično segrevanja in zato sok oksidira.
Kakorkoli bomo sočili, pomembno je, da sok izpijemo čim prej po zaužitju, saj s časom izgublja na prehranski vrednosti.

ZA ZELENJAVNE SOKOVE JE PRIMERNA VSA ZELENJAVA
Četudi dajemo prednost na naravi prijazen način pridelani zelenjavi in sadju, lahko za sokove uporabimo tudi konvencionalno pridelano surovino, saj se vse škodljive snovi vežejo v vlaknih. Pri mehkem sadju v sok preide tudi nekaj vlaknin, zato bodimo tam bolj previdni pri izbiri.
S primernim sokovnikom lahko sočimo prav vso zelenjavo, ne le glavice brokolija, marveč tudi rdečo peso, repo, kolerabo, cvetačo, zeleno. V zimskem času sočimo korenje, repo, rdečo peso, buče, zelje, ohrovt, zeleno, endivijo, radič in nakaljena semena. Pomladi bomo uživali sok kopriv. Poleti je seveda glavna zelenjava za sočenja kumare, paradižnika, pa sočna paprika in solata. Pomembno je, da je vse očiščeno, ne pa olupljeno, na primer korenčka ni potrebno temeljito strgati.
Sočimo lahko tudi krompir. Tako pravi krompir kot topinambur in sladki krompir. A bodimo previdni, da ne vsebuje težko prebavljivih vlaknin, torej dodatno precedimo skozi gazo.

PRIMERNE KOLIČINE IN NAJBOLJŠE KOMBINACIJE
Načeloma velja, da lahko spijemo toliko soka, kolikor na prija. A ne vseh vrst. Sokove zelenjave z močnim okusom, na primer zunanjih listov zeljnic, peteršilja, pora, čebule, česna, redkve, mladih zelenih poganjkov, vedno pijemo v manjših količinah in jih mešamo z osnovnim sokom, korenčkovim ali bučnim sokom. Tudi pri ingverju bodimo pozorni, saj je močan, a zaradi svojega grelnega in razkuževalnega učinka posebej primeren za zimo.


POGOSTE KOMBINACIJENAJUGODNEJŠE RAZMERJE
Korenček / pesa ali repa ali lucerna ali pereršilj12 / 4
Korenček / pesa / zelena8 / 3 / 5
Korenček / pesa / zelena solata9 / 3 / 4
Korenček / jabolko / pesa7 / 6 / 3
Korenček / zelje / zelena7 / 4 / 5
Korenček / zelena9 / 7
Korenček / zelena / peteršilj7 / 4 / 2
Korenček / zelena / endivija9 / 5 / 2
Korenček / zelena / špinača7 / 5 / 4
Korenček / zelena / repa8 / 6 / 2
Zelja / zelena5 / 11


kozarec soka za dobro jutro

centirfugalni sokovnik je primeren le za trde vrste zelenjave in sadja

s polžastim sokovnikom lahko sočimo vse vrste zelenjave in sadja

praznični čas s kozarcem soka iz buč

ponudimo sokove že mlajšim otrokom

sok zelene listne zelenjave rastlin pijemo v manjših količinah ali mešamo z osnovnim sokom

Uvrstite zelenjavne sokove med svojih 10 vsakodnevnih osnovnih prehrambenih pravil.
Print Friendly and PDF

3 komentarji:

  1. Joj, jaz pa zelenjavnih sokov ne morem piti. Edino pesinega lahko "dol spravim", če ga z grenivkinim razredčim... Svaka vam čast!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ej Sebi, to je pa zelo zelo zaskrbljujoče, tekačica draga.
    Upam, da si dobro prebrala članek.
    Jaz sem pa kar malce odvisna od korenčkovega sokca :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Veš kaj je še bolj zaskrbljujpče? Da imamo doma en kup ekološke zelenjave (ki jo rada jem)... Sokov pa res ne morem spraviti po grlu.

    Sem pa ravno zadnjič brala, da pitje pesinega soka izboljša "performans"... Mogoče ga bom že zaradi tega raje pila ;-)

    OdgovoriIzbriši