sreda, 13. januar 2010

PREPROST SADNI POSLADEK

Primerna prehrana v kombinaciji z ustreznim treningom občutno izboljša kakovost izvajanja športne dejavnosti, pa naj gre za nedeljsko popoldansko nogometno tekmo s svojimi otroci, sprehod v naravo ali za maraton.

Zaradi vadbe ima telo dodatne potrebe, kar pomeni, da športniki potrebujejo več energije, izgubijo več telesne tekočine, ter dodatno obremenijo mišice, kosti in sklepe. Sprememba prehrane lahko zelo vpliva na trening in povrnitev telesne moči po naporu. Vendar pa se prehranske zahteve zelo razlikujejo. Tisti, ki vsak dan redno vadijo več kakor eno uro imajo povsem drugačne potrebe od tistih, ki se enkrat na teden sprostijo v naravi ali na domači moštveni rekreaciji.

S sokovi in napitki hitro in preprosto zagotovimo večji vnos nujno potrebnih hranilnih snovi, s tem pa poskrbimo za zvišanje ravni energije in dolgoročno izboljšanje zdravja.

BANANE
še posebej cenijo vzdržljivostni športniki, ker so odličen vir ogljikovih hidratov in kalija, hkrati pa ne vsebujejo veliko maščob in natrija. Potrebno je izbrati res zrele banane, saj so nezrele neprebavljive.

KIVI
vsebuje veliko kalija in vitamina C. Vitamin C športnike varuje pred poškodbami mišic, zmanjšuje razbolelost mišic in pospešuje zdravljenje. Poleg tega povečuje absorbcijo kisika in aerobno proizvodnjo energije. To je še posebej koristno za športnike, kadar tekmujejo.

HRUŠKE
vsebujejo zelo veliko sladkorjev, zato so primerne za mešanje z drugim - manj sladkim sadjem. Vsebujejo zelo veliko kalija in fosforja, ter vitamine A, B1, B2 in C. Zaradi velike vsebnosti vode so lahko prebavljive.


FRUTEK IZ BANAN, HRUŠK IN KIVIJA
2 banani
2 hruški
2 kivija

Banane in kivi olupim in nareže na kose. Dodam na kose narezane očiščene hruške, zmiksam in že je pripravljen osvežilni napitek, ki se prileže po rekreaciji, ali pa kar tako - za dušo in užitek.




PREPROSTO IN TAKOOOO OKUSNO!
Print Friendly and PDF

2 komentarja:

  1. Tvoji recepti so vedno takooooo dooooobri! Njami!

    OdgovoriIzbriši
  2. Probam se trudit!....če pa imam doma taaaaake jedce!

    OdgovoriIzbriši