Kako prijetno je, ko zvečer zadiši po svežem kruhu! Le kdo se lahko upre temu mamljivemu vonju? Jaz težko. Vsaj košček ponavadi zdrsi po grlu.
Da pa ni vedno samo kruh, so mnogokrat v pečici tudi žemljice. Te so bile bele, posute s sončničnimi semeni.
Da pa ni vedno samo kruh, so mnogokrat v pečici tudi žemljice. Te so bile bele, posute s sončničnimi semeni.
BELE ŽEMLJICE
70 dag gladke moke, kocka svežega kvasa, žlička sladkorja, topla voda, žlička soli
V skledo odtehtam predpisano količino moke, ter na sredini izdolbem luknjico v katero nadrobim kvas. Posujem z žličko sladkorja in zalijem s toplo vodo, da je kvas prelit. Pustim stati približno 10 min. Ko kvas nekoliko naraste dodam žličko soli, par kapljic olja, ter zalijem s toplo vodo. Maso zmiksam z ročnim mikserjem, ter za tem še ročno pregnetem. Skledo pokrijem s svežim prtičem ali kuhinjsko krpo, postavim na toplo in počakam približno 1 uro, da testo kipne.
Kadar imam čas si v uri, ko testo vzhaja privoščim kratek tek.
Ko testo naraste, ga ponovno pregnetem,oblikujem žemljice in jih po vrhu posujem s sončničnimi semeni. Postavim jih v pečico ogreto na 200 stopinj, ter spečem.
Ni komentarjev:
Objavite komentar