torek, 18. maj 2010

TEK NAVKREBER

Tek navkreber gradi mišice, kardiovaskularno vzdržljivost in je dober prehod v trening za hitrost. Klanec predstavlja izziv pri bolj zahtevnih treningih.

Kaj je pomembno pri teku navkreber?
Pri teku navkreber moramo paziti, da se ne nagibamo naprej. Pozorni moramo biti na ravnotežje, skrajšati korak, kolena dvigujemo malo višje in pridno zamahujemo z rokami. In še preden se zavemo, že tečemo navzdol, kjer čimbolj izkoristimo gravitacijo, podaljšamo korak, tako da so boki nad stopali.

Kot ideja!
Za popestritev tekaških treningov lahko na primer izberemo klanec, ki ni preveč strm. Na vso moč tečemo navkreber, se ustavimo in počasi tečemo navzdol, da ponovno ujamemo sapo. Ponovimo pet do sedem krat, odvosno koliko imamo kondicije. Če smo na dnu klanca še vedno zadihani, je to znak, da se preveč ženemo. Takšen trening je med drugim tudi pokazatelj kako trdno delamo. Pri teku se je potrebno potruditi, vendar pa je hkrati tudi potrebno ohraniti toliko moči, da lahko naslednji dan ali čez dva dni ponovno tečemo. Ko pridobimo na kondiciji ustrezno povečamo število ponovitev in dolžino teka v klanec.

Ne pozabimo!
Ne glede na to kakšno vrsto teka izberemo nikoli ne smemo pozabiti začeti z ogrevanjem v počasnem tempu. Po končanem treningu pa je pametno zaključiti z raztekom v počasnem tempu, da sprostimo mišice.


Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar