ponedeljek, 31. maj 2010

PISAN KOLAČ S CIMETOM

Pomlad je čas, ko sive, bele in turobne barve zamenjajo pisani in cvetoči odtenki. Zacvetijo prve rožice v svetlih barvah, prebudi se narava in zapojejo prvi ptički. In ko tako opazujem prebujanje narave in prelivanje prvih pisanih barv ugotovim, da je potrebno tudi v kuhinji pričeti sezono pisanih odtenkov.

Tale pisani kolač je izvrstna pomladanska sladica, ki zadovolji še tako zahtevne okušalne brbončice. Sočna in z okusom cimeta. Ooo, se prileže. Še posebej po vadbi ali tekmi.
Najbolj pomembno pa je to, da je pripravljen v 20-tih minutah, ter da je tako rekoč brez maščob.

PISANI KOLAČ S CIMETOM
200 g suhih izkoščičenih sliv, 150 g navadnega jogurta, 200 g sladkorja, 2 celi jajci, 2 beljaka, vanili sladkor, 350 g moke, 1 čajna žlička cimeta, ščepec zmletega muškatnega oreška, 25 g masla, 1 pecilni prašek, 400 g svežega sadja




1. Pečico segrejem na 200 stopinj. Dno plitvega pravokotnega pekača obložim s peki papirjem ali pa namažem z margarino.
2. Suhe slive narežem na manjše koščke in jih vsipam v skledo. Dodam jogurt, sladkor, cele jajce in beljake in vanili sladkor. Sestavine zmiksam, da se med seboj lepo povežejo.
3. V drugo skledo presejem moko, dodam cimet in muškatni orešek. 75 g začinjene moke, ki jo bom kasneje uporabila za vrhnjo plast, presipam v drugo skledo in ji vtrem maslo.
4. V preostalo moko zamešam pecilni prašek, ter jo primešam zmesi jogurta in sliv. Sestavine zmiksam, ter zmes stresem v pekač.
5. Zmes posipam z gozdnimi sadeži oz. poljubnim sadjem po okusu, ter po vrhu enakomerno potresem z zmesjo moke in masla.
6. Pečem približno eno uro, da postane kolač čvrst in rahlo zapečen.



IMENITNA LAHKA SLADICA!

Print Friendly and PDF

1 komentar: