Na paradižnikovo soboto sem veselo švicala v Logarski dolini, a sem si dogajanje temeljito ogledala. Virtualno. A nič mi ni ušlo, predvsem pa ne dobra ideja.
Takoj sem pograbila priložnost in se lotila peke. Nastal je slasten paradižnikov kruh. Je že res, da sem v kruh zamešala že marsikaj, a na paradižnik se še nisem spomnila.
PARADIŽNIKOV KRUH
30 dag ržene moke, 30 dag enotne moke, paradižnik, sončnična semena, žlička sladkorja, žlička soli, žlička olja, kocka kvasa, cca. 2-3 dcl tople vode.
|
Moko presejem v skledo, vanjo naredim jamico in noter nadrobim kvas. Posujem ga z žličko sladkorja in do vrha jamice zalijem s toplo vodo. |
|
Medtem, ko kvasec vzhaja, izberem najbolj zrele paradižnike, jih operem in zmiksam. |
|
Moki dodam sončnična semena, sol in olje. |
|
Zalijem z zmiksanimi paradižniki in vodo. |
|
Ter vse sestavine temeljito zmiksam. |
|
Skledo pokrijem s kuhinjsko krpo in pustim kakšno uro, da vzhaja. Medtem smuknem v tekaška oblačila in si privoščim lahkote raztek s tekaškimi vajami. |
|
Vzhajano testo ponovno pregnetem, razdelim na dva dela in iz vsakega oblikujem majhen hlebček. Vsak hlebček po vrhu zarežem in jih pustim še naslednjih 20 minuti, da vzhajajo. |
|
Medtem segrejem pečico na 250 stopinj in potisnem vanjo pekač z hlebci kruha. |
|
Pečene kruhke odložim na kovinsko rešetko, da se ohladijo. |
|
DOBER JE ... TALE PARADIŽNIKOV KRUH. |
Ni komentarjev:
Objavite komentar