petek, 16. september 2011

UŽIVAJMO V ZADOVOLJSTVU

Za načrtovanje učinkovitega programa vadbe moramo najprej opredeliti kaj želimo doseči in si postaviti cilje, ki jih želimo doseči. V osnovi nam zastavljanje ciljev omogoča, da izberemo, kaj bi radi dosegli po določenem času rekreiranja. Tako bomo vedeli na kaj se moramo osredotočiti in kaj izboljšati. Postavljanje ciljev nam da dolgoročno vizijo in kratkoročno motivacijo. Če si postavimo izrazite, jasno opredeljene cilje, bomo opazili napredek v tem, kar bi sicer delovalo kot dolgo in brezciljno mučenje. Če učinkovito določimo cilje, lahko skoraj zagotovo izboljšamo svoje dosežke na podlagi izboljšane kakovosti svoje vadbe, večje motivacije za doseganje boljših rezultatov in povečane samozavesti pri obvladovanju zahtevnih situacij med vadbo.
 
Najprej moramo določiti svojo stopnjo zavzetosti za izbrano akrivnost, nato sestavimo seznam podrobnejših ciljev.
 
In ko dosežemo cilj?
 
Uživamo v zadovoljstvu, da nam je uspelo. Če je bil cilj pomemben ali smo si zanj dolgo prizadevali, se nagradimo.

Ko dosežemo neki cilj, bi to moralo vplivati na naše nadaljne cilje. Če smo cilj dosegli zlahka , naj bodo nasledji zahtevnejši. Če smo za dosego cilja potrebovali moreče dolgo, naj bo naslednji cilj nekoliko lažje dosegljiv. Če smo se naučili kaj, na podlagi česar bi morali znova razmisliti o zastavljenih ciljih, ki jih še nismo izpolnili, to tudi storimo. Če mde doseganjem cilja, še vedno opažamo primankljaje pri svojih zaligah, si postavimo cilje, s katerimi bomo to izboljšali.
 
Vendar, cilji se spreminjajo skupaj z nami. Redno jih prilagajajmo, da bodo odsevali našo povečano telesno vzdržljivost, spretnost in celo raven navdušenja. Če nas cilji niti malo ne privlačijo več, jih opustimo - postavljanje ciljev za doseganje učinkovitosti bi moralo biti naš suženj ne gospodar.






Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar