sobota, 16. februar 2013

TEKAŠKA ZIMSKA PRAVLJICA

Je že res, da bi v tem trenutku mnogo raje videla, da bi nam pred hišo cveteli zvončki, kakor pa da smo obdani s kupi snega. A če že mora biti zima, potem naj bo tako kot se spodobi. Pravljično. In zimske pravljice sem se danes naužila. Na "laufarcah".

Od doma sem se odpravila šele malo pred eno uro. Da se  malo razmigam, sem si mislila. Nisem pa pričakovala v pravo spomladansko sonce odeto zimsko pokrajino - glede na to, da je bila dolina v oblaku. Ej, kako sem uživala. 

Tek na smučeh je res ena fjan stvar!

A ste vedeli, da je praoblika smuči, ki naj bi onemogočala pogrezanje v visok sneg, stara kakih 1200 let. Dokaze o smučeh imamo že od okoli leta 2500 pred našim štetjem. Na otoku Rödöy na Norveškem so v votlini odkrili risbe smučarjev lovcev, ki so zasledovali živali na nekakšnih lesenih smučeh. Znana najdišča sta se Hoting (Švedska) in risbe smučarjev v votlini blizu Zalavruga ob Belem morju. Po risbah sodeč so smučali na asimetričnih smučeh, po daljši so drseli, s krajšo pa so se odrivali. V skandinavski mitologiji so smuči večkrat omenjene, smučarji lovci pa so značilni tudi za Azijo. V srednjem veku je smučanje sodilo k viteškim sposobnostim. Zgodovinsko dokazani prvi smučarski tek na dolge proge sodi v leto 1521, ko je poznejši švedski kralj Vasa pretekel s svojimi vojaki med vstajo proti Dancem na smučeh kakšnih 90 km v ostrem tempu. V spomin na ta dogodek prirejajo na Švedskem vsako leto tek od Salena do Moore (Vassaloppet), ki se ga udelezi vec tisoč tekačev. Prvo tekmovanje v današnjem pomenu besede, pa so priredili v Christianiji (danes Oslo), leta 1769. V začetku 19. stoletja se je pod norveškim vplivom ze začenjala razvijati tehnika smučarskega teka. Leta 1870 so v Oslu ustanovili prvi smučarski klub na svetu. Posebne zasluge za popularizacijo in širjenje smučarskega teka ima norveški raziskovalec Fridtjof_Nansen, ki je leta 1888 s petimi spremljevalci v 42 dneh presmučal preko 600 km po neraziskanih snežnih prostranstvih Grönlanda.















Print Friendly and PDF

3 komentarji: