torek, 10. december 2013

NJOKASTO BREZ GLUTENA

Je že res, da brez-glutenska dieta vsebuje mnoge omejitve, a če se malo znajdeš, na koncu ugotoviš, da lahko v bistvu ješ skoraj vse. No, je že res, da mnoge kupljene sladice in pripravljene omake odpadejo, a tega "na srečo" tako rekoč sploh ne jemo. Od kupljenih sladic le čokolado, pripravljenih omak pa sploh ne. 

No, tudi njoki brez glutena so takooo okusni:

NJOKI BREZ GLUTENA

Sestavine:

  • 40 dag manj mastne skute
  • 20 dag ajdove moke
  • 20 dag koruzne moke
  • 1 jajce
  • žlička soli
  • malo vode, v primeru  da je masa presuha


Vse sestavine zmiksam, oblikujem kepo in jo postavim za dobre pol ure na hladno. Nato teto razdelim na 4 dele in iz vsakega zvijem približno 2 cm debeli svaljek, katerega narežem na poljubno velike kose.

Njoke pomečem v zavreto in osoljeno vodo, ter jih kuham približno 15 minut. Odlično se podajo na primer k omaki iz pora, gobic in piščančjega mesa.

Sama sem zgoraj navedeno količino sestavin prepolovila in iz polovice naredila njoke brez glutena iz druge polovice pa navadne z belo moko.






Print Friendly and PDF

10 komentarjev:

  1. Hvala za recept, tudi meni zgledajo všečno. Sprobam ob priliki.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm... njoki, ena izmed mojih najljubših jedi. Z dodatkom skute so res super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Navadni njoki večkrat na našem jedilniku,sedaj pa bodo z okusom skute.

    OdgovoriIzbriši
  4. Oboje na isti deski 8$ ? OMG, brezglutenski bogovi jočejo...
    Nika

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na isti deski že, a je posipana z brezglutensko moko, njoki se ne dotikajo, kuhani pa so bili v različnih posodah.

      Izbriši
  5. Vanja,

    če imaš/te resne težave (celiakija), ti toplo, zares iskreno in dobronamerno priporočam, da ne delaj tega. Verjetno že veš, da je en sam prahec, drobtinica dovolj, da se ti vse zdreka. Morala bi uporabljati različne deske in različen kuharski idr. pribor, saj se glutenu ne reče zaman lepek. Zalepi se povsod in ti in jaz ga nisva sposobni opaziti. Pa srečno! Nika.

    OdgovoriIzbriši