četrtek, 12. december 2013

NEKAJ O MOKI ZA KRUH

Moka, voda, sredstvo za vzhajanje, sol - kdor peče kruh, vedno znova spremlja preprost postopek. Katero moko oz. kateri drobljenec bomo uporabili, se ne odločimo le glede na okus, temveč tudi glede na pekovske lastnosti testa. 


Po zaslugi prijetno krepkega okusa je rž pribljubljeno krušno žito. Poleg tega dobro veže vlago, zato rženi kruh dlje ostane svež. Vendar rž vsebuje snovi, ki preprečujejo rahljanje testa, zato ga moramo zamesiti s kislim testom.

PŠENICA
Pšenica je resnično vsestransko žito, in sicer zaradi blagega okusa in zaradi lepka (glutena)., ki poskrbi za gladko, prožno testo. Zaradi tega pšenično moko tudi mešamo z brezglutenskimi mokami (na primer koruzno in ajdovo), s čimer izboljšamo njihove pekovske lastnosti. Pozor: take mešanice niso primerne za ljudi ki ne prenašajo glutena!

OVES
Z ovsom se najpogosteje srečujemo v obliki kosmičev - v mislijih, pa tudi v kruhu. Kosmiče lahko zamesimo v testo ali pa ga z njimi posujemo, preden ga damo v pečico. Ovsena moka vsebuje zelo majhen delež lepka (glutena), zato jo za peko kruha ponavadi mešamo s pšenično.

MOKA IZ GROZDNIH PEČK
Moko iz grozdnih pečk pridobivajo iz pečk na soncu dozorelega grozdja in vsebuje snov, ki nevtralizira škodljive proste radikale v naših celicah. Če testu dodamo 5-7% moke iz grozdnih pečk, dobimo čudovito oreškast okus. 

KORUZA
Kuruza iam veliko dragocenih sestavin in poln okus, poleg tega pa se ponaša s čudovito zlato rumeno barvo. Za kruh moramo koruzno moko kajpak mešati z mokami, ki vsebujejo lepek, da testo lepo vzhaja.

JEČMEN
Ječmen je prastaro kulturno žito, ki vsebuje veliko vitaminov B in mineralov. Ječmenovo moko moramo zamestiti s kislim testom. Ječmenov kruh je zlato rjave barve in nekoliko drobljive konsistence.

PROSO
Že pred 8000 leti so iz prosa pripravljali nevzhajan kruh. Ker vsebuje veliko železa in drugih rudninskih snovi, je zelo zdravo. Zdaj se za kruh večinoma uporabljajo cela zrna kot dodatek.

PIRA
Pira je bližnja sorodnica pšenice, a jo mnogi alergiti bolje prenašajo. Ker je podobno blagea okusa, z njo pogosto nadomestimo pšenično moko. Vendar pa je njen lepek zelo občutljiv, zato moramo pirino testo gnesti pazljivo in ne predolgo.

AJDA
Ajda ni žito, temveč iz družine dresnovk, ki izvirajo iz Azije. Ne vsebuje lepka zato lahko ajdovo moko pri peki kruha uporabljamo le skupaj s pšenično ali reno. Zrna dajo krušnemu testu "ugriz".

Evo, dva moja kruhka izpred par dni. Prvi je mešani rženo-beli s semeni, drugi pa brezglutenski iz brezglutenske moke, koruzne in ajdove moke, prav tako s semeni.

Mmmm, z domačim olivnim oljem se odlično poda.








Print Friendly and PDF

2 komentarja: