torek, 17. december 2013

TEK V HLADNEM VREMENU

Na splošno je lažje teči v hladnem vremenu. Telo se manj pregreje, izloča se manj telesnih tekočin in hladno vreme telo poživi. Toda, ko živo strebro pade pod ničlo, začnite premišljevati o zaščitnih ukrepih.

Glava in roke: Pokrijte jih s kapo in z rokavicami. Tek povzroča večji mraz kot je v resnici in če je prisoten še veter, bo veliko hladneje, kot kaže termometer.
Sama pozimi nikoli, ampak res nikoli ne tečem brez kape. Ne morem, me zebe in to zelo. Ooo, a če se spomnim svojih tekaških začetkov, ti so bili striktno brez kape. Sedaj si to ne morem več niti predstavljati. Hja, izgleda da se staram.

Pljuča: Ni pravih   dokazov, da tek v mrzlem vremenu poškoduje pljuča. Obstaja pa nekaj zaščitnih pripomočkov s katerimi lahko zavarujete ta vitalni organ. Hladno vreme negativno vpliva tudi na grlo. Te negativne dejavnike omilite z dihanjem skozi smučarsko masko ali ruto.
Sama problemov s pljuči v hladnem in zelo hladnem vremenu nimam, zato dodatnih propomočkov ne uporabljam. V bistvu si sploh ne znam predstavljati, kako bi tekla, z ruto okrog ust. Po mojem se ne da.

Vitalni deli. Moški naj oblečejo več kot le tanke pajkice, saj z ozeblinami spolnih organov ni šale. To se dogaja tako počasi, da tega sploh ne boste čutilli. Huda bolečina se pojavi šele potem, ko se ti deli ogrejejo. 

Večplastno oblačenje. Topla bunda s težko podlogo bo vas na začetku sicer prijetno grela, sčasoma pa postane pretopla. V njej se boste preveč znojili. Ne oblecite se preveč. Veliko primerneje je obleči več tankih oblačil, saj jih lahko po potrebi slečete ali oblečete.
Tudi sama spadam med tiste, ki jih nenehno, večno in to zelo zebe. Zato je moja zimska tekaška oprava minimalno troslojna. Topla spodnja majica (s kratkimi ali dolgimi rokavi - odvisno od mraza), tanka tekaška majica preko in za povrh zimska tekaška jopica spredaj z zadrgo, ki jo odprem, v primeru da mi postane vroče. Tudi noge v hudem mrazu tečejo v dveh plasteh. Prav plast je debelo spodnje perilo in preko zimske tekaške pajkice. 

Oblačila za dež in veter. Oblačila iz najlona se ponavadi tretirajo kot nepremočljiva, vodo nekaj časa sicer zadržujejo, vendar se po določenem času namočijo. Goretexova oblačila, pa se obnašajo kot naša koža, vode ne prepuščajo, hkrati pa omogočajo kroženje zraka in temperature. 
Se mi zdi, da tek v snegu še ni takšen problem, oziroma sploh ni problem. V dežju si pa itak moker prej ali slej. Oooo, letošnjo jesen sem se natekla v dežju. Redno sem bila premočena do kože. A je šlo. Ko tečeš ti je itak toplo.

V vetru. Nikoli ne začnite teči z vetrom. Ko tečete nazaj proti vetru, boste ugotovili, da je vaš pot postal ledeno mrzel. Vedno začnite teči proti vetru.
Ja to je sicer res, a včasih nimaš druge izbire kakor da začneš teči z vetrom in končaš proti vetru.

Zaloga vitamina C. Pospeši celjenje majhnih ran, ki nastajajo med tekom v mrzlem vremenu. Pravijo, da zvišuje telesno odpornost in varuje pred prehladi.
Škatlica vitamina C v prahu je tudi pri nas vedno na kuhinjski polici. 







Print Friendly and PDF

Ni komentarjev:

Objavite komentar