Zato - podarimo si mir in skupni čas. Trenutke, ko smo skupaj z družino, ko se družimo s prijatelji. Trenutke, ki nam ostanejo v spominu in katerih se z veseljem spomnimo še leta in leta.
Pri materialnih stvareh že ni več tako. Marsikdaj se le stežka spomnimo že lanskega, kaj šele predlanskega darila, razen če je le-to narejeno in podarjeno spontano in res iz srca.
Podarimo si gibanje za zdravje. Odtečimo skupaj prijeten praznični tek po gozdu, skozi park ali po mestu. Ne nazadnje, podarimo si trenutke zase, uživajmo sami s seboj in pustimo, da nas objame narava. Znebimo se stresa in naglice, uživajmo majhne trenutke in se veselimo vsakega novega dne, še posebej če je s sončkom obsijan.
In poskrbimo, da bo doma prijetno zadišalo - na primer po damačem kruhku.
KRUH - TROJČEK
Sestavine:
- 30 dag gladke moke
- 1/2 kocke kvasa
- žlička sladkorja
- žlička soli
- žlička olja
- vroča voda
- 20 dag polnozrnate moke
- 10 dag enotne moke
- 10 dag otrobov
- pest orehov
- 1/2 kocke kvasa
- žlička sladkorja
- žlička soli
- žlička olja
- vroča voda
- 20 dag ržene moke
- 10 dag enotne moke
- pest mešanih semen
- 1/2 kocke kvasa
- žlička sladkorja
- žlička soli
- žlička olja
- vroča voda
Pri vse treh kruhkih je postopek isti. v skledo presejem moko, vanjo naredim jamico, noter nadrobim kvas, ga posujem s sladkorjem in jamico do vrha zalijem z vročo vodo. Počakam približno 10 minut, da kvasec kipne, nato pa dodam sol, olje, semena in pri drugi varianti predhodno v vreli vodi namočene otrobe. Maso temeljito zmiksam oziroma pregnetem, posodo pokrijem s kuhinjsko krpo in počakam da masa fajn naraste. Po približno eni uri maso za kruh ročno pregnetem, oblikujem majhne bombice - hlebčke, jih razporedim po pladnju in vsaki hlebček dva do tri-krat vzdolžno zarežem.
Vklopim pečico - na 250 stopinj in počakam, da se segreje. Medtem kruhki pokriti čakajo in rastejo.
Kruh pečem cca. 45 minut. 15 minut na 250 stopinj in 30 min. na 200 stopinjah. Pečene hlebčke postavim na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo. Kruh hranim na hladnem, ker se tako lažje reže in bolj dolgo ostane svež.
Tudi to je ideja za lepo in dišeče darilo. Oooo, jaz sem že večkrat podarila hlebček domačega, svežega kruha.
Prelep zapis,topel kot domači kruhki!
OdgovoriIzbriši